Cuprins:
„IDF operează cu mare forță împotriva organizațiilor teroriste și va continua să facă acest lucru pentru mult timp. Zona desemnată, inclusiv adăposturile situate acolo, este considerată o zonă de luptă periculoasă. Zona trebuie evacuată imediat prin drumul Salah al-Din către zona umanitară”, se arată în cel mai recent mesaj din seria de avertizări emise de IDF.
Un mesaj al IDF, citat de BBC, nu menționează o revenire rapidă a oamenilor la casele lor, o zonă pulverizată de atacuri repetate.
Zona umanitară desemnată
Zona umanitară desemnată de Israel în mesaj este al-Mawasi, anterior o zonă agricolă pe coastă lângă Rafah. Această zonă este supraaglomerată și nu mai sigură decât multe alte părți ale Gazei. BBC Verify a urmărit cel puțin 18 atacuri aeriene asupra zonei.
Hamas a trimis propriile mesaje celor 400.000 de oameni rămași în nordul Gazei, o zonă care a fost odată inima urbană a Fâșiei cu o populație de 1,4 milioane.
Hamas le spune să nu se mute. Cetățenilor li se mai transmite că sudul este la fel de periculos. De asemenea, Hamas îi avertizează că nu vor fi lăsați să se întoarcă.
Reacții și situația pe teren
O tactică folosită de civili în ultimul an pentru a evita operațiunile IDF fără a-și risca viețile în sudul supraaglomerat și periculos al Gazei este să se mute în alte părți din nord, de exemplu din Beit Hanoun în Gaza, în timp ce IDF operează lângă casele sau adăposturile lor. Când armata se mută, ei revin.
IDF încearcă să oprească acest lucru direcționând familiile să se mută într-o singură direcție, pe drumul Salah al-Din, principalul drum spre sud.
Restricții pentru jurnaliști
Israel nu permite jurnaliștilor să intre în Gaza pentru a raporta despre război, cu excepția vizitelor scurte, rare și atent supravegheate cu IDF. Jurnaliștii palestinieni care se aflau acolo pe 7 octombrie încă fac o muncă curajoasă.
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor spune că cel puțin 128 de lucrători media palestinieni din Gaza au fost uciși de la începutul războiului. În nordul Gazei, de când Israelul a revenit în ofensivă, au filmat familii panicate fugind, adesea cu copii mici ajutând la cărat rucsacuri supradimensionate.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Situația umanitară
Uneori, palestinienii din Gaza spun că oamenii care se deplasează sunt ținta atacurilor IDF. Aceasta insistă că soldații israelieni respectă reguli stricte de angajament care respectă dreptul umanitar internațional.
Șefa protecției pentru Medical Aid for Palestinians, Liz Allcock, spune că dovezile prezentate de civilii răniți sugerează că au fost ținta atacurilor.
„Când primim pacienți în spitale, un număr mare dintre aceștia, femei și copii și persoane de vârstă necombatantă, primesc lovituri directe la cap, la coloană, la membre, foarte indicative ale unui atac direct țintit”, susține ea,
ONU și agențiile de ajutor care lucrează în Gaza spun că presiunea militară israeliană adâncește ceea ce este deja o catastrofă umanitară.
Mesaje disperate sunt transmise din spitalele rămase în nordul Gazei, spunând că rămân fără combustibil pentru a alimenta generatoarele care mențin spitalele în funcțiune și mențin în viață pacienții grav răniți.
Unele spitale raportează că clădirile lor au fost atacate de israelieni.
Suspiciuni și planuri strategice
Suspiciunea printre palestinieni, ONU și agențiile de ajutor este că IDF adoptă treptat unele sau toate tacticile unui nou plan pentru a curăța nordul Gazei, cunoscut sub numele de „Planul Generalilor”.
Acesta a fost propus de un grup de ofițeri superiori retrași, conduși de generalul-maior (ret) Giora Eiland, fost consilier de securitate națională.
Planul Generalilor este o idee nouă pe care inițiatorii săi cred că poate, din perspectiva Israelului, să spargă impasul.
Primul pas al acestui plan este ordonarea civililor să plece pe coridoare de evacuare care îi vor duce la sud de Wadi Gaza, un pârâu est-vest care a devenit o linie de demarcație în Gaza de la invazia israeliană din octombrie anul trecut.
Giora Eiland crede că Israelul ar fi trebuit să facă un acord imediat pentru a recupera ostaticii, chiar dacă asta însemna retragerea completă din Gaza. Un an mai târziu, spune el, sunt necesare alte metode.
„Deoarece deja am încercuit partea de nord a Gazei în ultimele nouă sau zece luni, ceea ce ar trebui să facem este următorul lucru: să spunem tuturor celor 300.000 de rezidenți care încă trăiesc în partea de nord a Gazei că trebuie să părăsească această zonă și să li se dea zece zile pentru a pleca prin coridoare sigure pe care Israel le va oferi”, a explicat generalul maior, potrivit sursei citate.
„Și după acel timp, toată această zonă va deveni o zonă militară. Și toți oamenii Hamas care vor rămâne acolo, fie că sunt luptători, fie că sunt civili… vor avea două opțiuni: fie să se predea, fie să moară de foame”, mai arată planul său, conform BBC.
Eiland vrea ca Israelul să sigileze zonele odată ce coridoarele de evacuare sunt închise. Oricine rămâne în urmă ar fi tratat ca un combatant inamic. Zona ar fi sub asediu, cu armata blocând toate aprovizionările cu hrană, apă sau alte necesități de viață.
El crede că presiunea ar deveni insuportabilă și ceea ce rămâne din Hamas s-ar prăbuși rapid, eliberând ostaticii supraviețuitori și oferind Israelului victoria dorită.
PentruPace • 13.10.2024, 11:39
Normal ca palestinienii vor minti mereu ca IDF omoara civilii. Daca esti jurnalist si te duci in razboi sa filmezi, ai sansa sa fi omorat ca orice alt soldat. S a dovedit clar ca palestinienii sunt 90% suporteri Hamas !!