”Ne vom întoarce, într-un fel sau altul”, le-a promis el în acest discurs foarte scurt, înainte de a se îmbarca pentru ultima dată în Air Force One, către Florida, unde va petrece ultimele ore ca preşedinte.

Cum s-ar putea întâmpla însă acest lucru?

Un consilier al lui Donald Trump a declarat pentru CNN că liderul de la Casa Albă l-a grațiat pe fostul său strateg Steve Bannon, deoarece crede că acesta l-ar putea ajuta în eforturile sale de a reveni pe plan politic.

Trump, scrie CNN, a luat deja în calcul perspectiva unei noi candidaturi la președinție, în 2024, chiar dacă mai mulți aliați și consilieri consideră că șansele sale în acest sens sunt mici, ținând cont de finalul dezastruos de mandat.

Trump consideră totuși că Bannon este unul dintre puținii aliați conservatori care ar putea să îl susțină până la sfârșit.

Dacă candidatura lui Trump va deveni realitate rămâne de văzut.

El se bucură în continuare de susținerea unei baze electorale conservatoare puternice, însă relațiile cu Partidul Republican sunt complicate.

Trump a fost pus sub acuzare în Camera Reprezentanților, pentru incitare la insurecția din 6 ianuarie, iar luna aceasta ar trebui să înceapă procesul în Senat.

În cazul în care mai mulți senatori republicani vor vota alături de democrați, Trump ar putea fi condamnat. Iar un alt vot ar putea să îi interzică dreptul de a mai ocupa funcții publice și deci de a mai candida în 2024.

Poziția unor lideri republicani arată că partidul nu este de partea lui Trump.

Şeful majorităţii republicane din Senatul american, Mitch McConnell, l-a acuzat marţi pe preşedintele aflat la final de mandat că a provocat prin minciunile sale asaltul din 6 ianuarie asupra Capitoliului din Washington, relatează Reuters.

„Mulţimea a fost alimentată cu minciuni. Ei au fost provocaţi de preşedinte şi de alte personaje influente”, a declarat McConnell într-un discurs în faţa Camerei superioare a Congresului.

Săptămâna trecută, Mitch McConnell declarase că doreşte să asculte mai întâi argumentele prezentate în cursul procesului înainte de a decide să voteze sau nu în favoarea destituirii lui Donald Trump.

O soluție alternativă

În cazul în care Partidul Republican nu rămâne alături de el, Trump mai are o soluție.

Despre acest plan surpriză a scris Wall Street Journal, care susține că Trump a discutat în ultimele zile cu diverşi consilieri despre formarea unui nou partid politic, potrivit unor persoane avizate în legătură cu această problemă, într-un efort de a continua să exercite influenţă după ce va pleca de la Casa Albă.

Trump a discutat despre această chestiune cu mai mulţi consilieri şi alte persoane apropiate, săptămâna trecută. Preşedintele a spus că ar dori ca noul partid să se numească „Patriot Party”, potrivit surselor de informaţie ale WSJ.

Casa Albă a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Nu este foarte clar cât de hotărât este Donald Trump să formeze un nou partid, ceea ce ar presupune o importantă investiţie de timp şi resurse. Preşedintele Trump are o bază largă de susţinători, dintre care unii nu au fost puternic implicaţi în timpul campaniei lui Trump din 2016.

Terţe partide eşuează de obicei să atragă suficient sprijin pentru a juca un rol major în alegerile naţionale. Orice efort pentru înfiinţarea unui nou partid ar atrage probabil o puternică opoziţie din partea oficialilor republicani, care vor fi iritaţi de ideea că Donald Trump deturnează o parte dintre susţinătorii candidaţilor GOP (Grand Old Party), cum mai este denumit Partidul Republican.

 
 

Urmărește-ne pe Google News