Eliane Brum este una dintre cele mai respectate jurnaliste din Brazilia, cu peste 40 de premii internaționale la activ. În prezent este editorialistă pentru El Pais Brasil.

Tânăra activistă suedeză Greta Thunberg obișnuiește să afirme, în încercarea ei de a-i trezi pe adulți în privința urgenței situației climatice: ”Casa noastră este în flăcări.”

Acum, adolescenta de 16 ani traversează oceanul într-o barcă cu pânze spre Conferința ONU din New York. Ceea ce Greta poate că nu și-a imaginat e și mai înfricoșător: fermieri și deținători de pământuri au dat foc în mod intenționat pădurii, în semn de manifest politic.

Acest lucru s-a întâmplat în Amazonia, pe 10 august, potrivit ziarului Novo Progresso.

Fermieri și deținători de pământuri din jurul BR-163, una din regiunile cele mai conflictuale din Amazonia braziliană, au programat ”Ziua Focului”. La data anunțată, au dat foc unor zone de pășune și unora care se aflau în proces de defrișare.

Potrivit unui lider intervievat de ziarul Folha do Progresso, sectoarele agroalimentare se simt ”susținute de cuvintele lui Jair Bolsonaro”, care încurajează deschiderea ariilor protejate ale pădurii pentru agricultură și minerit.

Aceștia au mai spus că vor să îi arate președintelui Braziliei că ”își doresc să lucreze, iar singurul mod prin care pot face asta este prin distrugere; ca să ne curățăm pășunile și să le folosim o putem face prin foc.”

Totul arată că au reușit. Au anunțat, prin intermediul presei, cu cinci zile înainte. Și cinci zile mai târziu, Amazonia a ars.

Potrivit datelor Institutului Național de Cercetare Spațială, în ziua stabilită, orașul Novo Progresso a avut un număr cu 300% mai mare de ”focuri”, cu 124 de focare de incendiu.

În ziua următoare, numărul a crescut la 203. În orașul Altamira, statisticile au arătat o realitate și mai înfricoșătoare: o creștere de 743%, cu 194 de focare de incendiu. Duminică au ajuns la 237.

În timp ce Greta Thunberg navighează spre New York, fraza ei devine realitate: există incendii în diferite părți ale planetei, de la insula Gran Canaria din Spania, la Siberia, în Rusia.

Legătura cu criza climatică poate fi mai mult sau mai puțin directă. În Europa, focurile au apărut după cea mai fierbinte lună de iulie din istorie. În zona arctică, incendiile record au creat un cerc vicios: focul eliberează dioxid de carbon în atmosferă și agravează colapsul climatic.

Munca pompierilor, în toate locurile, este îngreunată de valurile de căldură și de lipsa de umiditate. În America Latină, Amazonia arde, așa cum ard și zone din Bolivia și din Paraguay. 

Veștile proaste despre supraîncălzirea planetei nu încetează

În fața exploziei de defrișare în timpul Guvernului Bolsonaro, Germania și Norvegia au suspendat aproximativ 300 de milioane de reali brazilieni (n.r. 66.682.904 euro) destinați protecției Amazoniei.

Bolsonaro i-a răspuns Guvernului german astfel: ”Germania va înceta să cumpere Amazonia în rate”. Și norvegienilor: ”Luați-vă banii și ajutați-o pe Angela Merkel să reîmpădurească Germania.”

Bolsonaro nu e doar stupid, ci și foarte prost-crescut.  Declarațiile lui hrănesc paranoia adepților săi: antipreședintele și clanul său susțin că grija față de soarta pădurii este o scuză pentru a-i lua Braziliei Amazonia. Curiosul naționalism promovat de Bolsonaro blesteamă Europa în numele suveranității și se apleacă până când i se văd chiloții în fața Statelor Unite conduse de Donald Trump.

Cu toate acestea, pentru mediile de afaceri braziliene, singura veste bună din timpul actualului guvern a fost acordul dintre Uniunea Europeană și Mercosur, cusut timp de 20 de ani de guvernele anterioare și amenințat astăzi de distrugerea scandaloasă a Amazoniei. 

Europa trebuie să decidă: dacă va continua să cumpere carne de la defrișori și produse umflate cu pesticide, agribusiness-ul prădător va continua să se simtă confortabil prelungind zilele de foc, stimulat de perversul care conduce astăzi Brazilia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News