Daniela Mitrofan, membrul fondator al grupului Reset, a explicat în emisiunea „Adriana Nedelea La Fix” de ce a depus plângerea penală împotriva secretarului de stat Raed Arafat și a altor trei oficiali din ISU-București Ilfov.
„Ne-a atras în primul rând atenția când a apărut acest filmuleț de 20 de minute că s-a spus că anchetatorii nu știau despre acest lucru, iar apoi declarația de presă ai reprezentanților IGSU (care au declarat că aveau cunoștință despre aceste imagini, n.r.) și am văzut că aceștia au încălcat articolul 275 aliniatul 1 din Codul Penal care spune că sustragerea, reținerea sau distrugerea ori alterarea (de probe, n.r.) cu scopul de a îngreuna aflarea adevărului, se pedepsește. Nouă ne-a atras atenția cuvântul reținere, din tot acest articol, pentru că pur și simplu ce au făcut acești reprezentanți ai IGSU a fost să obstrucționeze justiția pentru că au tăinuit probe care puteau să facă ca ancheta să se desfășoare într-un ritm mult mai alert” a declarat Daniela Mitrofan.
”În urma dezvăluirilor de ieri în care am aflat cu stupoare că șefii IGSU a tăinuit probe video importante cu primele minute ale intervenției în cazul Colectiv, grupul civic Reset a formulat un denunț împotriva conducerii IGSU: Raed Arafat, Orlando Șchiopu și Mihai Guță pentru încălcarea articolului 275 alin. 1 din Codul Penal”, se arată în postarea grupului Reset.
Articolul invocat prevede că sustragerea, distrugerea, ascunderea, reținerea ori alterarea de mijloace materiale de probă sau de înscrisuri, în scopul de a împiedica aflarea adevărului într-o procedură judiciară , se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Considerăm că privarea anchetatorilor de imaginile apărute în presă reprezintă un caz de obstrucționare a justiției și motiv suficient pentru începerea urmăririi penale a celor de mai sus.
Grupul civic Reset din Iași.
Grupul Reset consideră că imaginile filmate de către un subofițer al ISU la intervenția de la Colectiv și publicate joi de Libertatea confirmă lipsa de profesionalism și empatie a salvatorilor.
”Constatăm, încă o dată, că statul nu ne poate sări în ajutor nici măcar printr-un exercițiu de compasiune față de un muribund. Suntem singuri și ne avem doar pe noi ! Ne-am demonstrat că strigătul nostru de furie și solidaritatea noastră pot (re)construi țara în care vrem să trăim”, cred cei de la Reset Iași.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro