„Poate se va găsi un om de bine și pe toți ăștia care nu respectă legea să-i urcăm și să îi ducem… uite, în India. Tot există atâtea locuri nepopulate acolo și tot se aseamănă între ei”, a declarat Alexandra Păcuraru în emisiunea „Legile puterii”, pe care o moderează la Realitatea plus, după cum a remarcat Ciprian Necula, contributor Libertatea.
„Considerăm că nu putem asista pasivi la modul în care unii realizatori de emisiuni împroșcă cu noroi și amenință cu deportarea o întreagă etnie doar de dragul ratingului, rating adus desigur prin diseminarea de ură în prime-time”, a transmis luni platforma Aresel.
Vineri, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a transmis, la rându-i, că „protestează față de mesajul fascizant al moderatoarei de la Realitatea plus, cu adresă directă la un grup etnic”.
„Când libertatea de opinie este confundată cu ratingul și câștigul, asistăm la derapaje cu efecte sociale greu previzibile”, menționează institutul într-o postare pe pagina de Facebook.
Protestele din orașul giurgiuvean Bolintin Vale pe care le comenta Alexandra Păcuraru când a avut derapajul care i-a adus plângeri la CNA, CNCD și Parchet au început miercuri, 12 ianuarie, în urma morții unui șofer de microbuz care a fost lovit cu o piatră de un tânăr.
Localnicii din Bolintin au ieșit în stradă, nemulțumiți că autoritățile nu au luat măsuri împotriva familiilor despre care ei spun că au fost mutate în ultimii ani din localitatea dâmbovițeană Răcari la marginea Bolintinului. Oamenii susțin că din familia care îi „terorizează” face parte și atacatorul șoferului.
Localnicii intervievați de Libertatea au declarat că „deși familia este una de romi, ei nu sunt revoltați împotriva tuturor romilor”. De altfel, o minoritate de aproximativ 4.000 de etnici romi trăiește în comunitate de ani buni, fără nicio problemă.
Asupra acestei situații atrage atenția și Ciprian Necula în articolul său de opinie.
„Am văzut că romii din localitate erau prezenți la protest, în live-urile televiziunilor, declarându-se ca atare. Așadar, nu este vorba despre un conflict între romi și români per se, ci de unul între cetățenii săturați de abuzurile pe care le comit unii membri ai localității – indiferent de etnia lor – și, totodată, față de incompetența autorităților”, scrie Necula.
Astfel, activistul subliniază că „în astfel de situații tensionate, contribuția celor ce pot influența opinia publică trebuie să fie întotdeauna moderată, în respect pentru interesul public, nicidecum prin instigare la violență, generalizare, promovarea discursului urii sau a unor măsuri extreme”.