O echipă de cercetători de la Universitatea din Illinois a constatat că o simplă modificare genetică a unei proteine dintr-o plantă poate produce o adevărată minune, iar planta să aibă nevoie de mult mai puțină apă (cu 25% mai puțină) pentru a produce aceleași rezultate, scrie revista Știință și Tehnică, în cel mai recent număr. Descoperirea are un potențial uriaș nu numai pentru adaptarea la noile condiții climatice din ce în ce mai improprii, dar și pentru cultivarea plantelor în zone aride, acolo unde nu s-a putut face niciodată asta.
Plante modificate genetic să reziste fără apă. Secretul stă în… porii frunzelor
Oamenii de știință au observat că plantele pot fi forțate să-și închidă parțial stomatele (mici pori ai frunzei care se deschid și se închid pentru a elimina oxigen și pentru a extrage dioxidul de carbon), cu ajutorul unei proteine numite Photosystem II Subunit S (PsbS). Ipoteza de la care au plecat cercetătorii era că prin limitarea deschiderii stomatelor, planta nu va mai pierde apă prin transpirație și, ca urmare, nu va mai avea nevoie de la fel de multă apă pentru a crește. Ipoteza a fost testată pe o cultură de tutun, iar rezultatele au fost incredibile.
Prin creșterea nivelului de PsbS, deschiderile stomatelor au fost reduse, iar raportul de dioxid de carbon extras și apă eliminată s-a îmbunătățit cu 25%. Asta înseamnă că planta are nevoie de 25% mai puțină apă pentru a da același randament de fotosinteză. Raportul americanilor sugerează că rolul proteinei PsbS în plante este relativ universal, așa că procesul ar trebui să fie la fel de eficient la orice alte culturi.
Veștile legate de climă nu sunt bune
- Verile din ce în ce mai secetoase din ultimii 40 de ani par să condamne la dispariție brazii și molizii din Munții Stâncoși, arbori care se pare că pierd bătălia cu încălzirea globală. Din ultimele 4 decenii, doar 3 ani au fost considerați propice pentru apariția naturală a unor arbori tineri, în timp ce restul s-au dovedit catastrofali pentru puieți.
- Emisiile de etan și propan în atmosferă sunt cu 50% mai mari decât se estimase. Aceste hidrocarburi sunt eliminate în special în marile centre urbane și sunt corelate direct cu creșterea mortalității.
- În condițiile în care ultimii 3 ani au fost cei mai fierbinți din istorie, un studiu climatic realizat de specialiștii de la Universitatea din Newcastle arată că perioadele secetoase vor fi de 14 ori mai dure în Europa, în intervalul 2050-2100, decât în prezent. În același timp, rata inundațiilor va crește cu 80%.
ANALIZĂ | Renault discută o posibilă fuziune cu Nissan. Ce înseamnă acest lucru pentru România