Venețienii se plângeau, înainte de izbucnirea pandemiei, de „hoardele” de turiști care le aglomerau laguna. Mulți dintre ei erau turiști doar pentru o zi. Fie veneau cu vapoare de croazieră, fie stăteau în alte orașe, mai puțin costisitoare privind cazarea și vizitau laguna ziua. â
Acum, autoritățile își doresc să ia măsuri astfel încât să descurajeze „turismul de o zi”, fără să se întoarcă la perioada în care străzile înguste erau complet aglomerate de oameni dornici să vadă Marele Canal.
Astfel, pentru anul viitor, autoritățile plănuiesc să introducă un sistem de rezervări cu taxă pentru vizitatorii care nu se cazează în oraș, ci doar îl vizitează pentru o zi.
„Adăugarea unui sistem de rezervări ne va da o imagine completă a sosirilor în avans şi ne va permite să ne organizăm în consecinţă”, spune consilierul local Simone Venturini, care admite însă că odată cu această măsură, vizitarea Veneției va fi o experiență mai scumpă pentru turiști.
Concret, folosind datele din sistem, autoritățile ar putea să îmbunătăţească infrastructura de transport și să gestioneze mai bine prezența poliției pe străzi, potrivit sursei citate.
Cei care susțin inițiativa spun că taxele vor fi nominale și pot exista reduceri în extra-sezon.
„Poate părea paradoxal să vorbeşti despre reducerea turismului în aceşti ani dificili, însă Veneţia nu este Disneyland şi avem nevoie de unele limite cu privire la acces şi de o anumită contribuţie din partea turismului de tip hit-and-run (lovește şi fugi – n. r.)”, precizează Daniele Minotto, vicepreşedintele Asociaţiei Hotelierilor Veneţieni.
Criticii spun că măsura este discriminatorie
Sunt și voci care critică proiectul care ar urma să-i vizeze nu doar pe turiști, ci și pe localnicii din regiunea Veneto care fac vizite scurte la Veneția.
Marco Gasparinetti, un ales local, crede că măsura este una discriminatorie și avertizează că inițiativa ar putea fi contestată de Comisia Europeană.
„Este o metodă poliţienească de a-i taxa pe turiştii care dorm în afara oraşului”, consideră Gasparinetti.
Veneția are deja implementat un sistem prin care colectează date cu ajutorul traficului pe reţelele de telefonie mobilă şi a camerelor video de supraveghere și poate urmări astfel deplasarea vizitatorilor de la un obiectiv la altul sau viteza de circulație a ambarcațiunilor.
Un plan similar din 2019 de taxare a intrării în oraș a fost contestat în instanță de o firmă din Belgia care a acuzat că este o măsură de dublă impozitare.
Înainte de pandemie, în anul 2019, 30% din veniturile de 1,5 miliarde de euro încasate de Veneția din turism au venit de la vizitatorii de o zi, aceștia reprezentând 70% din numărul total al turiștilor.
Foto: Hepta