Judecătorul administrativ a decis oprirea extrădării, el afirmând că acest caz ar trebui să fie preluat de un judecător de competenţă penală.

Potrivit presei mexicane, România are la dispoziţie 60 de zile pentru a cere extrădarea „Rechinului”.

Momentul arestării lui Florian Tudor, în Mexic:

Florian Tudor supranumit „Rechinul”, investigat inclusiv de FBI pentru crearea unei reţele transnaţionale de clonare de carduri, a fost arestat în Mexic în baza unei cereri de extrădare formulate de România, au anunţat autorităţile judiciare mexicane.

Tribunalul București a emis pe 23 martie un mandat de arestare preventivăîn lipsă pe numele lui, pentru șantaj. Iar DIICOT, într-un referat întins pe 66 de pagini, îl acuză pe Florian Tudor de constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la tentativă de omor calificat și instigare la șantaj.

Bandele de români din Mexic, cu baze în zona Olteniei, cu care schimbau permanent bani, sunt un subiect pe care justiția noastră l-a tratat multă vreme prin dosare închise, așa cum Libertatea a relatat într-o investigație începută în iulie 2019.

„Procedura de extrădare se va desfăşura conform legislaţiei statului solicitat. Ministerul Justiţiei din România va întreprinde toate demersurile legale în virtutea atribuţiilor sale de autoritate centrală în materia extrădării”, a precizat MJ.

„La data de 27.05.2021, autorităţile judiciare din Mexic, Fiscalia General de la Republica, au efectuat o acţiune de punere în executare a unui mandat internaţional de arestare emis de autorităţile judiciare din România, pe numele respectivului inculpat, în prezent, acesta aflându-se în custodia autorităţilor mexicane, în cadrul procedurii de extrădare iniţiate de autorităţile române”, au adăugat reprezentanţii DIICOT, potrivit News.ro.

În timpul procedurii de arestare, alte două persoane, inclusiv avocatul lui Florian Tudor, au fost reţinute, pentru că au încercat să împiedice arestarea acestuia.

Florian Tudor a fost dat în urmărire internaţională în 24 martie. În urmă cu un an, Rise Project relata că gruparea condusă de craioveanul Florian Tudor, zis „Rechinul”, este investigată de FBI în cooperare cu Parchetul General din Mexic.

O investigaţie realizată de OCCRP, RISE Project, Quinto Elemento Lab şi Mexicanos Contra la Corrupción y la Impunidad a arătat că „Rechinul” este liderul unei organizaţii transnaţionale care a dus clonarea de carduri bancare la nivel aproape industrial şi a făcut profituri de sute de milioane de euro.

Botezaţi „Gangsterii de pe Riviera Maya” după regiunea în care operează, interlopii originari din Craiova au instalat în jur de o sută de bancomate-capcană la malul mării Caraibilor, între localităţile Cancun şi Tulum, dar şi în alte zone turistice din ţara latino-americană.

Operaţiunea românilor s-a desfăşurat în patru paşi

  • Bancomatele bandei au colectat ilegal informaţiile utilizatorilor
  • Datele furate au fost transferate pe carduri-clonă
  • Echipele de „trăgători” au fost trimise în alte zone ale lumii, ca să retragă banii
  • O parte din sumele obţinute a fost investită în proprietăţi imobiliare în România, Statele Unite, Mexic şi alte ţări.

Un fost membru al grupării a estimat că „Gangsterii de pe Riviera Maya” au furat în jur de 240 de milioane de dolari anual, operaţiunea lor desfăşurându-se între 2014 şi 2019, conform Rise Project.

În colaborare cu Parchetul General din Mexic, UIF (Unidad de Inteligencia Financiera) a descoperit tranzacţii financiare între cel puţin opt firme cu sediul în Mexic şi una din România, a afirmat într-un interviu Santiago Nieto, şeful UIF.

Urmărește-ne pe Google News