Întâlnirea celor doi șefi de stat din țări UE vine pe fondul temerilor tot mai mari că viitoarea administrație Donald Trump îi va forța pe europeni să-și asume mai multe responsabilități militare în Ucraina.
Forță de menținere a păcii
„Este adevărat”, a confirmat diplomatul UE când a fost întrebat despre un material din ziarul polonez Rzeczpospolita, care susținea că cele două țări discută despre o potențială forță de menținere a păcii de 40.000 de oameni, compusă din trupe din țări străine. Diplomatul nu a explicat din ce țări ar putea veni soldații.
Cu toate acestea, un înalt oficial polonez a spus că au fost surprinși de propunerea transmisă lui Emmanuel Macron.
„Aceasta nu este o formulă care ne-ar permite să luăm o astfel de decizie”, a spus oficialul, adăugând că misiunile de menținere a păcii ar trebui decise în cadrul Națiunilor Unite sau al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, nu o discuție bilaterală cu președintele francez. Trimiterea trupelor poloneze în Ucraina „ar avea sens doar în format NATO”, a adăugat oficialul.
Propunerea forței de menținere a păcii este diferită de ideea anterioară a lui Macron de a trimite instructori militari în Ucraina în timpul războiului în curs.
„Există trei modalități de a oferi garanții de securitate Ucrainei. A treia este modelul coreean: o misiune internațională de menținere a păcii care apără de peste 70 de ani linia de demarcație dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord. Acest al treilea model va include elemente din primul și al doilea, pe care s-ar baza garanțiile de securitate pentru Kiev”, a spus Camille Grand, secretar general adjunct al NATO până în 2022, pentru ziarul polonez Rzeczpospolita.
Celelalte două modele prezentate de Camille Grand sunt cel „german” – admiterea țării în NATO chiar și fără toate teritoriile, așa cum a fost cazul Germaniei în 1955 și cel „israelian” – furnizarea în masă de armament Ucrainei chiar și după încheierea păcii.
Zelenski a amintit despre acest plan
La începutul acestei săptămâni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut referire la un astfel de plan atunci când s-a întâlnit, la Kiev, cu Friedrich Merz, probabil următorul cancelar al Germaniei.
„Vă spun sincer, putem gândi și lucra la poziția lui Emmanuel (Macron). Vă amintiți, el a propus ca trupe din diferite țări să fie prezente în unele teritorii ale Ucrainei, ceea ce ne-ar garanta securitatea”, a spus Volodimir Zelenski reporterilor.
„Dar trebuie să înțelegem clar (acest lucru este posibil) când Ucraina va fi în UE și când Ucraina va fi în NATO”, a adăugat Volodimir Zelenski.
Cea mai mare cerere a Ucrainei este să primească o invitație oficială de a se alătura NATO, dar membri precum Statele Unite și Germania se opun, îngrijorați că vor fi atrași într-un război cu Rusia.
Fără apartenența la NATO, Kievul își face griji că orice acord de pace ar permite Rusiei pur și simplu să-și tragă respirația și apoi să atace din nou odată ce și-a reconstruit armata.
Îngrijorarea Kievului
Introducerea forțelor de menținere a păcii străine în Ucraina ar putea atenua temerile Kievului că aliații săi nu vor interveni dacă liderul rus Vladimir Putin va relua războiul. Kievul are experiența amară de a renunța la arsenalul său nuclear în 1994, în schimbul promisiunilor de securitate care nu au împiedicat un atac rusesc.
„Este foarte clar că încheierea războiului și câștigarea păcii este posibilă doar atunci când Ucraina este în NATO și în UE”, a declarat vicepremierul ucrainean Olha Stefanișina pentru Politico.
Ministra germană de Externe, Annalena Baerbock, a abordat și ea problema când a fost întrebată săptămâna trecută despre un posibil rol german în orice forță de menținere a păcii.
„Desigur, tot ceea ce servește păcii în viitor va fi sprijinit de partea germană cu toate eforturile”, a spus Annalena Baerbock. Cu toate acestea, poziția oficială a Berlinului a fost rezistentă la orice plan de desfășurare de trupe în Ucraina.
Polonia este, de asemenea, precaută – în special de a trimite soldați în Ucraina în timpul războiului.
Trimiterea trupelor poloneze în Ucraina este „în afara discuției în acest moment”, a declarat marți ministrul Apărării, Władyslaw Kosiniak-Kamysz. Ministrul polonez a insistat că orice astfel de pas ar trebui să fie făcut de NATO.
Șeful UE pentru politică externă, Kaja Kallas, a declarat în timpul unei vizite recente la Kiev că soldații din țările UE ar putea servi într-o zi în Ucraina. „Cred că nu ar trebui să excludem nimic”, a spus ea.
Factorul Donald Trump
Există o presiune din ce în ce mai mare asupra țărilor europene pentru a prelua conducerea Ucrainei, deoarece Donald Trump a spus clar că consideră că Europa a rămas în urmă în a ajuta Kievul și că își propune să pună capăt războiului într-o zi de la preluarea mandatului.
„Ar trebui să existe o încetare imediată a focului și ar trebui să înceapă negocierile”, a scris Donald Trump într-o postare pe platforma sa de socializare Truth Social.
El a avertizat, de asemenea, că este „posibil” ca Ucraina să primească mai puțin ajutor militar odată ce va prelua mandatul și a subliniat că SUA ar lua în considerare „absolut” să părăsească NATO dacă alți membri nu își ating obiectivele de cheltuieli pentru apărare.
Ulterior, Donald Trump a susținut că elaborează un „proiect” de pace pentru Ucraina și a precizat că Vladimir Putin a pierdut 700.000 de soldați în războiul pe care l-a declanșat.
Înaltul oficial polonez a spus că o altă îngrijorare legată de propunerea lui Macron este că situația politică mai amplă e încă foarte incertă până când Donald Trump va depune jurământul. „Este greu să discutăm un astfel de subiect până după 20 ianuarie”.
Palatul Elysée a transmis într-o declarație că Emmanuel Macron călătorește în Polonia pentru a discuta despre Ucraina „într-un nou context transatlantic”.