”Dacă ajungem în situaţia declanşării procedurii de anticipate, parlamentarii PNL nu vor vota învestirea niciunui Guvern pentru a oferi şansa organizării alegerilor anticipate. Alegerile anticipate nu sunt un moft al nostru. Parlamentul actual reflectă votul din 2016, opţiunile actuale ale oamenilor sunt radical schimbate şi asta nu spunem noi. Ne-au arătat alegerile din 2019, în care PSD, care câştigase alegerile cu 46,5% în decembrie 2016, a obţinut 23%, PNL a câştigat alegerile pentru Parlamentul European, iar, ulterior, cu preşedintele Iohannis am câştigat alegerile prezidenţiale la un scor zdrobitor, la raport de 2 la 1 voturi. Este clar că opţiunea oamenilor este modificată radical, Parlamentul trebuie să fie o oglindă fidelă a acestei opţiuni a cetăţenilor”, a spus Ludovic Orban.
Pe de altă parte, liberalii nu vor face primul pas către anticipate prin susținerea moțiunii de cenzură a PSD, iar Orban s-a arătat sceptic în privința succesului acesteia.
„Ei tot fac agitaţie, eu nu pot să înţeleg cum adună ei voturile, decât dacă îi va ajuta Ponta. Din arcul guvernamental, din consultările pe care le avem, nu vor vota. Practic, votează moţiunea PSD şi UDMR. (…) Au împreună 227 sau 228 (de voturi – n.r.) în total, dar şi aici să vedem câţi dintre ei vor vota. Or, voturi externe nu pot să adune decât dacă Ponta votează moţiunea de cenzură”, a susţinut Orban.
Fiind întrebat care sunt șansele anticipatelor dacă liberalii nu vor să contribuie la dărâmarea propriului guvern, premierul a spus: „O să mai avem ocazii, le mai oferim ocazia celor de la PSD să depună moţiuni de cenzură”.
Astfel, cabinetul Orban ar putea să-și asume răspunderea și pe alte proiecte de lege în afară de cel referitor la alegerea primarilor în două tururi, după fiecare asumare opoziția având dreptul să depună moțiune.
Următorul ar putea fi desființarea secției speciale sau eliminarea speciilor speciale pentru parlamentari.
„Sunt curios cum vor reacţiona parlamentarii, poate atunci vor fi şi mai dornici să voteze o moţiune de cenzură ca să nu se adopte o astfel de modificare”, a spus Orban, referindu-se la eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.