VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Preşedintele a profitat de ocazie pentru a sublinia că lansarea acestui document este un moment de turare a „motoarelor” pe calea relansării economiei şi a criticat PSD pentru că a neglijat total aşteptările românilor când s-a aflat la guvernare.

Şeful statului a spus că, de acum înainte, „eforturile trebuie canalizate cu şi mai mare forţă spre identificarea oportunităţilor care să genereze dezvoltare pe termen mediu, dar şi pe termen lung”.

Şi premierul a arătat că este timpul ca liderii politici să iasă din „mlaştina demagogiei şi a populismului”. null

Orban: „E momentul ca liderii politici să iasă din mlaștina demagogiei și populismului”

Premierul Ludovic Orban a declarat în discursul său că Guvernul urmează un model care este bazat pe investiţii, bazat pe digitalizare, bazat pe inovare, pe transfer tehnologic, bazat pe creşterea competitivităţii, pe creşterea productivităţii, bazat pe creşterea capacităţii companiilor din România de a face faţă competiţiei la nivel global, bazat pe creşterea semnificativă a exporturilor.

„Programul pe care l-am elaborat, împreună cu preşedintele României, echipa preşedintelui, echipa guvernamentală, toţi partenerii noştri din mediul de afaceri, din organizaţiile profesionale, am încercat să ţinem cont de problemele cu care se confruntă România, probleme care în mare parte au fost accentuate de criza economică declanşată de epidemia de COVID-19”, a explicat premierul.

El a anunţat că în curând se va primi aprobarea și pentru schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor și care nu sunt IMM-uri.

„Am constatat că accesul companiilor la capital, la resurse, la tot ce înseamnă resursele care pot fi mobilizate din fonduri europene, zona financiar-bancară este extrem de dificil și extrem de restrâsn. Din acest motiv am gândit de la începutul crizei să asigurăm cât mai multe lichidități pentru companii. Cele mai multe măsuri pe care le-am luat au urmărit acest obiectiv”, a arătat premierul.

„O altă problemă pe care am constatat-o și pe care încercăm să o remediem este fluiditatea circulației banilor între companii. Am gândit o schemă prin care să asigurăm creditul comercial”, a spus şeful Executivului.

Ludovic Orban s-a lansat într-un atac la adresa PSD.

Este momentul ca liderii politici să iasă din mlaştina demagogiei și populismului, din discursul science-fiction care nu are nici o legătură cu legitățile economice și care creează așteptări care nu pot fi onorate. Vremea în care politicienii promiteau marea cu sarea și promiteau luna de pe cer şi ofereau praful de pe tobă trebuie să înceteze

Ludovic Orban

Orban a mai arătat că, din partea Guvernului trebuie să se audă vocea rațiunii.

„Responsabilitatea în mesajele publice din partea guvernanților, din partea liderilor politici trebuie să fie dominantă, iar din partea guvernului trebuie să se audă adevărul, vocea rațiunii și doar lucruri care într-adevăr pot fi realizate și bazate pe realități economice, bazate pe legități economice, bazate pe un suport real de dezvoltare”, a mai spus el.

Alte declaraţii ale premierului Ludovic Orban:

  • Guvernul şi administraţia trebuie ăs fie un partener al mediului de afaceri
  • Programul „Reclădim România” e un program de investiții și susținere economică
  • România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat până astăzi, n-avem voie să ratăm nicio oportunitate, de la oportunitatea de a fi ţară europeană şi de a beneficia de sprijin din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea economică, până la oportunităţile care izvorăsc din resursele pe care le avem, până la oportunităţile care izvorăsc din diferitele plasări în zona geografică.
  • Ne-am propus ca obiectiv în maxim o lună de zile toate măsurile care sunt prevăzute în programul economic să fie implementate prin adoptarea tuturor actelor normative necesare pentru realizarea acestor măsuri.
  • Ne propunem ca toate măsurile pe care le-am gândit să fie uşor accesibile, să le implementăm digital şi să încercăm să asigurăm o viteză cât mai mare în accesul fiecărui posibil beneficiar la resursele care sunt puse la dispoziţie
  • Vrem să investim în modernizarea infrastructurii de transport, pentru a creşte competitivitatea companiilor, pentru a creşte atractivitatea României pentru investiţii care generează locuri de muncă, care generează dezvoltare, care generează la urma urmei şi venituri la bugetul de stat.

Iohannis: „Ceea ce ani de zile a fost imposibil a devenit posibil și trebuie să se transforme, cât mai curând, în normalitate”

UPDATE ora 18.15 Klaus Iohannis, preşedintele României, a prezentat, în cadrul evenimentului, importanţa Planului propus de Guvernul liberal.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că acest eveniment este
unul de importanţă majoră pentru România de mâine.

“Cu toţii resimţim restricţiile”, a spus şeful statului
precizând că trebuie pregătite măsurile pentru a merge mai departe, pentru
dezvoltarea României. Depinde de noi să identificăm soluţii, a spus
preşedintele.

Şeful statului a arătat că, o dată cu pandemia de coronavirus, România s-a confruntat cu cea mai grea perioadă din ultimii 30 de ani.

Preşedintele a lăudat modul în care a gestionat Executivul criza coronavirusului. “În contextul socio-economic actual, trebuie să ne adaptăm la noile condiţii, să fim mai flexibili”, a spus el.

“Avem nevoie să redirecţionăm resursele către economie”, a
mai spus preşedintele.

„A venit astăzi momentul ca toate măsurile luate să fie incluse într-un plan şi să turăm motoarele spre dezvoltarea economică”, a afirmat preşedintele.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

  • Cu toții traversăm o perioadă deosebit de dificilă, cu restricții și constrângeri, ale căror efecte le-am resimțit din plin în plan sanitar, social, dar, din păcate, și economic.
  • Chiar dacă avem de gestionat în continuare provocările actualei crize sanitare, trebuie, în egală măsură, să pregătim cele mai potrivite instrumente economice pentru a merge mai departe, cu hotărâre și optimism, pentru a face posibilă dezvoltarea României.
  • Depinde numai de noi să transformăm provocările actuale în oportunități, să înțelegem mai bine problemele cu care ne confruntăm și să identificăm cele mai bune soluții.
  • Pe fondul pandemiei generate de noul coronavirus, România s-a confruntat cu cea mai dificilă perioadă din ultimii 30 de ani, moment care a scos în evidență lipsa cronică de preocupare și de viziune a guvernărilor anterioare, care nu au lăsat resurse economice și sanitare suficiente pentru o reacție urgentă în fața unei crize.
  • În acest context, activitatea Guvernului s-a concentrat pe identificarea rapidă de soluții.
  • Prin implicarea maximă din partea autorităților s-a reușit gestionarea unei situații foarte complicate și în permanentă evoluție, care a necesitat o continuă reajustare a măsurilor.
  • De aceeași seriozitate și implicare avem nevoie și în continuare, pentru că, de acum înainte, eforturile trebuie canalizate cu și mai mare forță spre identificarea oportunităților care să genereze dezvoltare pe termen mediu, dar și pe mediu lung.
  • În contextul socio-economic actual, tot mai complex în plan regional și global pe fondul crizei COVID-19, trebuie să ne adaptăm la noile condiții, să devenim mai competitivi și mai flexibili.
  • Traversăm o criză mondială fără precedent, iar răspunsurile noastre trebuie să fie pe măsură.
  • Avem nevoie să direcționăm resursele și energiile noastre, în mod inteligent, înspre susținerea economiei, ca element vital pentru asigurarea coeziunii economice și sociale.
  • A venit astăzi momentul ca toate măsurile pe care le adoptăm în domeniul economic să fie incluse într-un plan, într-un singur plan, și să turăm motoarele pe calea relansării economice.
  • Așa cum știți, m-am implicat direct, împreună cu Premierul și cu membrii Guvernului, în dezbaterea și identificarea celor mai bune măsuri de relansare economică, pornind de la consultările cu mediul de afaceri, de la nevoile economiei, dar și ale salariaților.
  • Am susținut, de la bun început, necesitatea unei abordări pro-active, care să mențină locurile de muncă și să sprijine companiile românești.
  • Această abordare presupune un nou model de dezvoltare economică, bazat pe măsuri adaptate noii economii, un model economic axat pe investiții în infrastructură, pe digitalizare și inovare, pe competitivitate și export de produse cu valoare adăugată ridicată.
  • În toamna anului trecut, am propus o nouă viziune economică, România prosperității și a competitivității, România creșterii sustenabile, prin investiții, exporturi, inovare și spirit antreprenorial. Românii au arătat clar că își doresc o dezvoltare sănătoasă și durabilă, care să ofere speranță și predictibilitate pentru mediul antreprenorial și să ducă la creșterea reală a nivelului de trai.
  • Modelul economic al guvernării sau guvernărilor PSD din ultimii ani, bazat exclusiv pe consum și fără nicio viziune pe termen lung, a neglijat total așteptările românilor, care au sperat că viața lor se va îmbunătăți semnificativ și durabil.
  • Românii ar fi trebuit să beneficieze deja de infrastructură de transport modernă și europeană, de școli demne de secolul XXI, de spitale performante, de acces la rețeaua de gaze, de securitate energetică, de industrie competitivă și agricultură prosperă, pe măsura potențialului de care dispunem noi, în România.
  • În schimb, România este pe ultimul loc din Uniunea Europeană la calitatea drumurilor și în jumătatea inferioară în clasamentul eficienței transportului.
  • În ceea ce privește digitalizarea – adică vârful de lance al economiei moderne, lucrurile, din păcate, stau la fel de rău. Ne situăm pe locul 26 în Uniunea Europeană, iar relația dintre stat și cetățean este continuu îngreunată de absența pe scară largă a serviciilor publice digitale.
  • Însă am realizat, în această perioadă dificilă, că ceea ce ani de zile a fost imposibil a devenit, iată, posibil și trebuie să se transforme, cât mai curând, în normalitate.
  • Sub presiunea crizei provocate de coronavirus, au fost găsite soluții pentru digitalizarea activității în administrația publică și nu numai. Este important să înțelegem că toate aceste progrese acumulate acum, în criză, trebuie accelerate și duse mai departe.
  • Avem o singură cale de a ne dezvolta economic, sănătos și durabil: să investim în viitorul nostru și să reclădim România din temelii.
  • Acesta este îndemnul pe care l-am adresat Guvernului, să avem un plan de investiții prin care să refacem încrederea mediului economic, dar și a românilor în perspectivele noastre de dezvoltare.
  • Numai prin investiții vom putea relansa economia, numai prin investiții vom putea oferi speranță și oportunități întreprinzătorilor, dar, în același timp, și angajaților.
  • Lecțiile dure ale acestei pandemii ne-au arătat că este absolut obligatoriu să ne consolidăm securitatea sanitară, alimentară, energetică și tehnologică.
  • Am încurajat Guvernul să ia în considerare toate aceste aspecte în pregătirea Planului de relansare economică, axat pe rezultate concrete.
  • Am lucrat împreună pentru a ne asigura că Planul este fundamentat pe baze solide și că include cele mai importante și mai urgente proiecte de investiții, de care România are mare nevoie acum și în viitor.
  • Românii merită o rețea de autostrăzi la nivel european, un sistem energetic puternic în plan național și regional, industrii și servicii competitive. Putem avea toate acestea numai prin accelerarea proiectelor majore de investiții, într-o manieră eficientă, profesionistă și transparentă.
  • Sunt obiective majore care se pot atinge prin muncă și dedicare, nu prin declarații populiste, precum cele ale guvernanților din ultimii ani, lipsite de orice efect și rămase la stadiul de promisiuni deșarte.
  • Guvernul m-a asigurat că, în anii următori, vor fi finalizate lucrările de infrastructură aflate în prezent în mare întârziere și vor fi demarate noi proiecte consistente. Între acestea se află autostrada Pitești-Sibiu, drumul expres Pitești-Craiova, autostrada Târgu Mureș–Târgu Neamț–Iași-Ungheni, autostrada Ploiești–Comarnic-Brașov și Ploiești–Buzău–Focșani–Bacău–Suceava.
  • Însă orice plan de investiții ambițios necesită finanțare pe măsură. Din acest motiv, fondurile europene trebuie să devină pilon esențial al dezvoltării noastre.
  • România nu mai are voie să rateze nicio oportunitate de finanțare și de dezvoltare, și nici să urmărească mize mici, de moment, legate eventual de interese electorale.
  • Este important să valorificăm cât mai bine mecanismele europene de finanțare, cum sunt inițiativa SURE și Planul european de redresare economică.
  • De exemplu, SURE este un instrument deosebit de util, deoarece sprijină atât angajații, cât și companiile, prin posibilitatea păstrării locurilor de muncă.
  • Avem datoria ca, în următorul exercițiu financiar european, să fructificăm pe deplin oportunitățile de dezvoltare oferite de fondurile europene.
  • Cu sprijinul acestora, vom putea susține întreprinderile mici și mijlocii, cercetarea și inovarea, investițiile în rețelele de transport transeuropene, toate cu scopul de a stimula creșterea economică și de a crea locuri de muncă productive și cât mai bine plătite, pentru românii din țară, dar și pentru cei care se întorc acasă din străinătate.
  • Aveți oportunitatea, dar mai ales datoria de a accelera implementarea măsurilor și a programelor de investiții din acest Plan de relansare, cu rezultate concrete și efecte directe asupra prosperității cetățenilor noștri.
  • Eu am toată încrederea că, împreună cu românii, vom depăși dificultățile actuale și vom pune bazele României Normale, care să ne ofere tuturor un viitor mai bun în țara noastră.

Turcan: „PNL nu a avut ca obiectiv de guvernare să golească pușcăriile, ci să salveze viețile oamenilor!”

Vicepremierul Raluca Turcan a criticat dur PSD pentru că a atacat Guvernul în plină criză de coronavirus.

„Vă spun sincer că nu m-aș fi gândit vreodată că vom fi atacați pentru că am pus oamenii pe primul loc, în contextul unei crize sanitare de proporții.
Da, este adevărat! PNL nu a avut ca obiectiv de guvernare să golească pușcăriile, ci să salveze viețile oamenilor și să redreseze economia! Acest lucru a creat mare deranj în curtea adversarului. Atât de neadecvați sunt aceștia, încât și-au scos liderul din pușcărie la televizor ca să le susțină discursul”, a spus vicepremierul.

Turcan a arătat că în materie de FONDURI EUROPENE, în primele 6 luni din anul 2020 Guvernul PNL avut cel mai rapid ritm de accesare a fondurilor europene de la aderarea României la Uniunea Europeană.

„Până în prezent au intrat în conturile României 2,6 miliarde de euro și urmează să decontăm încă 3,5 miliarde de euro în următoarele cinci luni”, a spus ea.

Documentul, care are 160 de pagini, cuprinde mai multe măsuri de relansare economică, pe zece ani, în domenii precum investiţii, muncă, educaţie, sănătate.

La evenimentul organizat în aer liber, în grădina Clubului Diplomatic, participă miniştrii din Cabinetul Orban, personalităţi din politică, sindicate, analişti politici şi reprezentanţi ai unor instituţii.

Sunt prezenţi şi lideri PNL şi europarlamentari, printre care şi Rareş Bogdan.

Organizatorii au luat mai multe măsuri de protecţie, în contextul epidemiei de coronavirus. Masca de protecţie este obligatorie iar la intrare, invitaţii au fost verificaţi cu un termoscanner.

Guvernul a introdus în planul de relansare economică și investiții pe termen lung, precum autostrăzi, realizarea de reactoare, centrale electrice, sisteme de irigații și spitale regionale, acestea fiind proiecte despre care s-a discutat mult în ultimii 5 ani, o parte fiind și în programul de guvernare al PSD din urmă cu 4 ani.

 
 

Urmărește-ne pe Google News