„La ce îţi mai trebuie copii, n-ai deja doi?”

Dovezile strânse de BBC arată că autorităţile din Uzbekistan au declanşat proiectul de sterilizare în masă cu doi ani în urmă. De multe ori, femeile nici măcar nu ştiu ce li se întâmplă: ajung  la medic pentru un motiv sau altul, iar acolo sunt sterilizate fără să li se spună, fără să li se ceară consimţământul.
O mamă povesteşte că, luni de zile după ce a născut, sângera şi avea dureri ciudate. S-a dus la medic, iar ecografia a arătat că uterul îi fusese scos.  „Mi-au spus sec: la ce îţi mai trebuie copii, nu ai deja doi?”, spune femeia
Niciuna dintre femeile cu care au vorbit jurnaliştii britanici nu a avut curajul să îşi spună numele real, dar mărturiilor lor sunt mai presus de orice îndoială şi sunt întărite de declaraţii ale unor medici. La fel, sub protecţia anonimatului. Şi e firesc într-o ţară în care tortura este un lucru firesc.
Un ginecolog din Tashkent, capitala Uzbekistanului, declară: „În fiecare an ni se prezintă un plan, iar fiecare doctor află câte femei trebuie să sterilizeze”
Alţi doi medici citaţi de BBC spun că presiunea cea mare este asupra doctorilor din mediul rural. Ei trebuie să sterilizeze şi câte 8 femei pe săptămână.

Zeci de mii de femei sterilizate

„Este vorba de zeci de mii de femei sterilizate de-a lungul şi de-a latul ţării”, spune Sukhrob Ismailov care conduce Expert Working Group, una dintre extrem de puţinele orgaznizaţii non-guvernamentale active în Uzbekistan.
În 2010, Expert Working Group a strâns dovezi potrivit cărora 80 de mii de femei au fost sterilizate într-o perioadă de 7 luni. Nu au putut spune, însă, cu precizie, câte şi-au dat consimţământul şi câte nici măcar nu au ştiut  ce li s-a întâmplat. Primul caz de sterilizare forţată a fost raportat în 2005.
Potrivit unor surse din Ministerul Sănătăţii din Uzbekistan citate de BBC, programul de sterilizare e menit să ţină sub control populaţia în continuă creştere. Oficial, este vorba despre 28 de milioane de oameni, dar numprul este pus serios sub semnul întrebării în condiţiile unei emigrări în masă din 1989 şi până acum.

 
 

Urmărește-ne pe Google News