Documentul de strategie internă care dezvăluie planurile Moscovei pentru Republica Moldova a fost scris în toamna anului 2021 și provine de la aceeași sursă care a elaborat o strategie similară pentru anexarea Belarusului. Este vorba despre Direcția Prezidențială pentru Cooperare Transfrontalieră, potrivit Yahoo News. Iar la redactarea documentului au contribuit Statul Major General al Rusiei și principalele servicii de informații ale Moscovei: FSB, SVR și GRU.
Strategia rusă pentru Republica Moldova se concentrează pe „contracararea încercărilor actorilor externi – în primul rând, Statele Unite, țările Uniunii Europene, Republica Turcia și Ucraina – de a interveni în afacerile interne ale Republicii Moldova, de a consolida influența NATO și de a slăbi pozițiile Federației Ruse”.
Potrivit documentului, printre obiectivele urmărite de regimul de la Kremlin sunt aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Rusia și la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, versiunile ruse ale UE și NATO.
Planul urmărește și „neutralizarea” oricăror acțiuni ale guvernului moldovean de a expulza prezența militară rusă din republica separatistă Transnistria.
„Contracararea politicii expansioniste a României în Moldova”
Dorin Recean, care a preluat funcția de premier al Republicii Moldova luna trecută, a spus că documentul nu este o supriză. „Rusia încearcă de foarte mult timp să se asigure că țara noastră nu are suveranitate asupra politicii sale externe”, a declarat prim-ministrul pentru Yahoo News.
Planul pentru Republica Moldova este gândit pe termen scurt (până în 2022), mediu (2025) și lung (2030) și este împărțit în trei capitole:
- sectorul politic, militar și de apărare;
- sectorul umanitar;
- sectorul comercial și economic.
Până în 2030, potrivit documentului, ar trebui să existe „grupuri de influență proruse stabile în cadrul elitelor politice și economice moldovenești”.
Pe termen mediu, printre obiectivele din sfera politică, militară și de apărare ale Federației Ruse se numără „contracararea colaborării Republicii Moldova cu NATO și a politicii expansioniste a României în Moldova”, scrie și Rise Moldova.
La capitolul umanitar, Moscova urmărește „neutralizarea încercărilor de limitare a activității mass-mediei rusești și prorusești în Moldova, crearea unei rețele de ONG-uri care să promoveze dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești și extinderea oportunităților pentru elevii moldoveni de a primi educație în limba rusă”.
Până în 2025, Rusia ar dori o „funcționare durabilă a sistemului de susținere organizațională, financiară, juridică și informațională a ONG-urilor prietenoase cu Federația Rusă”.
Menținerea dependenței de gazul rusesc și conflictul înghețat din Transnistria
„Menținerea volumului și cadrului legal pentru aprovizionarea cu gaze naturale rusești” este obiectivul cu care începe planul orientat spre sfera comercială și economică, mai notează Rise Moldova.
După ce Rusia a amenințat că va majora prețurile și va reduce livrările de gaz către Republica Moldova, Chișinăul a declarat că va găsi surse alternative de aprovizionare.
O problemă nerezolvată pentru Kremlin este și conflictul înghețat din Transnistria, provincia separatistă de 1.600 de kilometri pătrați situată între malul estic al Nistrului și granița cu Ucraina, și unde sute de soldați ruși sunt staționați din 1992. Comunitatea internațională se teme că Transnistria ar putea fi folosită pentru a deschide o nouă linie de atac asupra Ucrainei dinspre flancul său vestic.
Rusia va apăsa pedala agresivității
Scopul final este readucerea Republicii Moldova în sfera de influență a Rusiei, a precizat pentru Yahoo News un oficial occidental din serviciile de informații. În acest sens, arsenalul lui Vladimir Putin nu constă în tancuri și avioane de luptă, ca în cazul Ucrainei, ci în arme politice: infiltrarea în țară prin intermediul unor agenți ai serviciilor secrete rusești și instigarea la activități antidemocratice.
Dovadă sunt mitingurile antiguvernamentale recente organizate de partidul prorus Șor.
Poliția locală a arestat 54 de manifestanți, aproape jumătate dintre ei fiind minori. De asemenea, autoritățile moldovene au anunțat că au împiedicat intrarea în țară a unui presupus mercenar din Grupul Wagner și au destructurat o schemă de destabilizare a țării pusă la cale de serviciile speciale ale Rusiei, fiind reținute mai multe persoane.
Pentru că președinta Maia Sandu urmează traiectoria prooccidentală, obiectivele strategice ale Kremlinului devin mai greu de atins, așa că e de așteptat ca Rusia să folosească tactici din ce în ce mai agresive, avertizează oficialul occcidental.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!