„Avem nevoie de încă doi ani, iar apoi Polonia va avea cea mai puternică armată terestră din Europa”, a declarat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, în aprilie anul trecut.

De atunci, guvernul s-a schimbat în Polonia, Blaszczak a ajuns în opoziție, dar actualul guvern continuă cursul de întărire a armatei, făcând eforturi mari și cheltuind sume uriașe pentru asta.

Varșovia mizează în mod evident pe faptul că puternicele sale forțe armate îi vor permite nu numai să-și sporească propriile capacități de apărare, ci și să devină un jucător important în regiunea sa.

Dar, cel mai important, după începerea invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei, Polonia se teme serios că armata rusă ar putea începe un război deja pe teritoriul său.

În pofida afirmației lui Vladimir Putin că Rusia „nu are niciun interes” în Europa de Est, reprezentanții guvernului polonez spun deschis că țara lor trăiește în „vremuri de dinainte de război” și prevăd începerea unui război cu Rusia în trei ani.

În prezent, Polonia este lider în rândul țărilor NATO privind sumele de bani pe care le alocă pentru achiziționarea de arme și pentru cheltuielile militare.

SUA și Coreea de Sud, principalii furnizori de arme pentru Polonia

În 2024, Varșovia va cheltui 4,12% din PIB pentru apărare, iar în 2025 intenționează să aloce aproape 5% . Acesta este cel mai mare indicator din țările Alianței Nord-Atlantice.

Polonia va cumpăra din SUA 96 de elicoptere AH-64E Apache, unul dintre cele mai bune din lume din clasa sa, 486 de sisteme HIMARS, care au demonstrat eficiență ridicată în războiul din Ucraina, 366 de tancuri M1A2 Abrams, dintre care 250 sunt prevăzute cu cea mai recentă modificare SEPv3, 32 de avioane de vânătoare F-35A din a cincea generație, două baterii ale sistemelor de apărare aeriană Patriot și un sistem de control al apărării aeriene.

Un alt furnizor important de arme pentru Polonia este Coreea de Sud. Varșovia a încheiat acorduri-cadru cu Seul pentru achiziționarea a 648 de obuziere autopropulsate K9 Thunder și a 980 de tancuri K2 Black Panther. Unele dintre aceste sisteme vor fi produse în Polonia.

De asemenea, polonezii au cumpărat 48 de avioane de antrenament de luptă FA-50 în Republica Coreea.

Polonia a achiziționat și trei fregate de clasă Mechnik din Marea Britanie.

Nu exclude un război cu Rusia. „Trebuie să extindem serios potențialul de apărare al țării”

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a fost un șoc pentru Polonia.

„Acesta a devenit un semnal pentru noi toți: Bună, polonezi, treziți-vă! Nu mai putem aștepta! A devenit clar că statul polonez nu mai poate conta că nu se va întâmpla nimic, că rușii se vor limita doar la Ucraina. Observând ceea ce face Moscova, ar trebui să luăm în considerare cel mai mult. Să fim pregătiți în cazul unui război. Și asta înseamnă că trebuie să extindem serios potențialul de apărare al țării noastre chiar acum, imediat”, a declarat generalul de armată polonez în retragere Tomasz Bonk.

Într-adevăr, după februarie 2022, tonul liderilor politici și militari polonezi s-a schimbat dramatic. Într-unul dintre primele interviuri de când a fost ales ca prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk a spus că „trăim în vremuri de dinainte de război” – o declarație care contrasta puternic cu retorica sa liniștitoare anterioară.

În martie 2024, șeful Biroului de Securitate Națională, colonelul Jacek Severa, a spus că Polonia mai are trei ani timp pentru a se pregăti pentru o confruntare cu Rusia.

În luna februarie a acestui an, întrebat dacă Rusia poate trimite trupe în Polonia, Vladimir Putin a răspuns: „Doar într-un caz: dacă Polonia atacă Rusia. Pentru că nu avem interese nici în Polonia, nici în Letonia, nicăieri”.

Polonezii nu îl cred însă pe Vladimir Putin. Datele unui sondaj sociologic realizat în martie au arătat că 48% dintre polonezi consideră scenariul unui atac rusesc asupra Poloniei ca fiind destul de probabil. 41% dintre respondenți nu au crezut în el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News