Împărțit în două secțiuni, documentul prezintă obiectivele strategice ale Moscovei în Belarus până în 2022, apoi până în 2025 și până în 2030, în sectorul politic, militar și de apărare, sectorul social și economic și comercial. Apoi sunt prezentate riscurile asociate acestor obiective.

Potrivit surselor citate, documentul a fost elaborat de președinția rusă împreună cu Serviciul de Spionaj Extern (SVR), Serviciul Federal de Securitate (FSB), Serviciul de Informaţii Militare (GUR) şi Statul Major al Forţelor Armate ale Rusiei. Există infomații potrivit cărora actul provine de la Direcția de Cooperare Transfrontalieră, un subdepartament al administrației prezidențiale de la Moscova, care se ocupă de strategii privind felul în care Rusia poate să-și extindă influența și controlul în țările vecine.

Prezicând că liderul belarus, Alexandr Lukașenko, este acum mai dependent ca oricând de Vladimir Putin, Tagesschau.de notează că „Rusia poate avea planuri mult mai ample pentru Belarus, și anume să facă din vecinul vestic un stat vasal”.

Ce conține documentul

Concret, documentul consultat de jurnaliștii germani conține planuri privind modul în care Rusia poate anexa treptat Belarusul prin mijloace politice, economice și militare, scopul fiind acela de creare a unui așa-numit Stat al Uniunii, până în anul 2030, cel târziu.

În document se vorbește despre „asigurarea influenței dominante a Federației Ruse în domeniile societății, politicii, comerțului, economiei, științei, educației, culturii și informației”, notează sursele citate.

De asemenea, se precizează că influența occidentală ar trebui respinsă și ar trebui creat un bastion împotriva NATO, că elite proruse vor fi aduse în afaceri, cercetare și societatea civilă și există mențiuni despre dorința Moscovei de a-și spori prezența militară în Belarus.

Totodată, centrala nucleară din Belarus ar urma să facă parte în rețeaua electrică a „Statului Uniunii”, navele cu marfă din sau pentru Belarus vor trebui să facă escală doar în porturile ruse, iar în fosta republică sovietică vor fi construite școli și universități rusești, mai precizează jurnaliștii germani.

Occidentul crede că documentul este autentic

Surse din serviciile occidentale de securitate, citate de presa germană, cred că documentul este autentic și credibil.

Tagesschau.de notează însă că pentru Moscova ar trebui să fie evident, ținând cont de evoluția războiului din Ucraina, că „nu toate intențiile pe termen scurt sunt realiste în prezent”, adăugând că „potrivit serviciilor de informații occidentale, planul general nu este învechit”, dar că „este puțin probabil ca guvernanții de la Minsk să fie foarte interesați ca planul Kremlinului să fie pus în aplicare pe deplin”.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News