Pe măsură ce haosul Covid-19 a cuprins și Pakistanul, cu spitalele burdușute de pacienți, medicii care au murit și infecțiile crescând într-un ritm alarmant, a apărut piață neagră a plasmei din sângele celor vindecați de Covid-19.

Plasma pacienților recuperați cu coronavirus este acum vândută cu cu aproape 3.000 de euro celor care caută cu disperare o cură, într-un moment în care medicii spun că sistemul de sănătate din Pakistan este la un pas de colaps.

Plasma convalescentă este testată în întreaga lume ca un posibil tratament pentru boală. Conține anticorpi generați de sistemele imunitare ale oamenilor care au luptat împotriva virusului.

Medicii din spitalele guvernamentale din Islamabad au spus că au asistat la tranzacții între pacienți și intermediari. „Spitalele nu sunt implicate, dar am văzut astfel de tranzacții care s-au petrecut chiar în fața mea”, a spus un medic de la un spital guvernamental din Islamabad. „De obicei, însoțitorii sau cei din familia pacienților se „apropie” de cei care au reușit să scape de Covid-19 și le cer să le doneze sânge. Atunci când este stabilită suma, undeva între 1.000 și 3.000 de euro, aceștia merg la o clinică privată pentru a extrage plasma, care mai apoi este „donată” pacienților”, spune medicul pakistanez.

El a adăugat: „Cunosc o familie de cinci oameni care au contactat toți Covid-19 pozitivă și a cheltuit aporape 3,5 milioane de rupii pe plasma de sânge de pe piața neagră. Ei cred că este un remediu miracol”, a mai spus cadrul medical de la psitalul din Islamabad.

Surse dintr-o agenție federală de investigații au confirmat că știau de vânzările de plasmă, dar nu au avut cum să acționeze pentru că era de competența poliției să investigheze aceste cazuri.

Medicii au spus că spitalele din Islamabad au rămas fără stocuri de medicamente vitale, cum ar fi dexametazona, care s-a dovedit recent că ajută la recuperarea Covid-19, precum și buteliile de oxigen, deoarece fuseseră furate și acum erau vândute cu valori de 25 de ori mai mari decât prețul pieței.

Pakistanul are acum una dintre cele mai rapide rate de infecție din lume, cu 185.000 de cazuri confirmate și peste 5.000 de noi infecții pe zi. Ministrul Planificăreii, Asad Umar, a declarat că noile cazuri s-ar putea înmulți de opt ori până la sfârșitul lunii iulie și ar putea atinge 1,2 milioane de oameni.

Restricțiile au fost ridicate în Pakistan, la 18 mai, de către Instanța Supremă, care a decretat că nou coronavirus „nu este o pandemie în Pakistan” și a întrebat de ce lupta anti-Covid „a înghițit atât de mulți bani”.
Situația din Pakistan s-a agravat atât de mult încât Organizația Mondială a Sănătății a luat decizia neobișnuită de a scrie guvernului și cerând reinstituirea restricțiilor, deoarece țara nu îndeplinea niciuna dintre condițiile pentru ridicarea acestora în condiții de siguranță.

De atunci, restricții temporare au fost impuse în capitala Islamabad, precum și Lahore și Peshawar, dar doar pentru câteva zile, din cauza temerilor cu privire la posibilul impact asupra economiei deja prăbușite.

Un medic de la Institutul de Științe Medicale din Pakistan (PIMS), cel mai mare spital guvernamental din Islamabad, a spus că nu a fost plătit timp de patru luni, iar dezinformarea a dus la acuze că medicii fac parte dintr-o conspirație mondială pentru a permite pacienților să moară, astfel că mai mulți bani vor fi dați guvernului pakistanez de către organizații internaționale de sănătate precum OMS. Ca urmare, mulți medici fost chiar agresați fizic.

„Am rămas fără paturi, resurse, forță de muncă, energie și, mai presus de toate, ne-am pierdut de tot încrederea în capacitatea sistemul nostru medical”, a spus el.

„Oamenii ne învinovățesc când un pacient moare, susținând că i-am ucis cu dolari de la OMS. O femeie m-a scuipat în camera de urgență când nu am putut să-i reînvii băiatul de 16 ani care a murit din cauza insuficienței respiratorii din cauza virusului! A strigat: „Ți-ai vândut sufletul și mi-ai ucis băiatul!”. Nu îți poți imagina durerea pe care a provocat-o.”

Doctorul Fazal Rabbi a spus că spitalul în care lucrerază nu a mai adus poturi noi în secțiile de terapie intensivă și în secțiile de izolare, ceea ce înseamnă că pacienții critici au fost refuzați.

„Aceasta este o situație foarte alarmantă și frustrantă pentru noi, suntem deprimați din cauza stresului excesiv și pentru că atât de mulți dintre noi ne îmbolnăvim de virus”, a spus Rabin, care este și președintele Asociației Young Doctors (YDA) în Islamabad. Peste 170 de medici și asistente medicale au fost infectați cu virusul, iar YDA a amenințat cu proteste dacă nu se îmbunătățesc condițiile.

„Până în prezent, există peste 7.000 de medici și paramedici din toat Pakistanul care sunt diagnosticați cu Covid-19. Suntem cu toții îngrijorați că, dacă ne infectăm, s-ar putea să nu existe nici măcar un pat sau un ventilator pentru noi în propriul spital. Cunosc un medic din Lahore care a murit pentru că nu i-a fost găsit niciun pat.

Doctorul Faisal Zeeshan Ranjha, care conduce spitalul Razia Shafi din orașul Gujranwala din Punjab, a declarat: „Covid-19 a fost gestionat greșit și subestimat de autoritățile din Pakistan. Există 185.000 de cazuri pozitive, dar cifra reală trebuie să fie de câteva milioane. Fiecare al treilea pacient prezintă simptome. El a spus că nu există „testare, niciun fel de date și niciun plan. Nici măcar nu știm când va atinge vârful. ”

Ranjha a confirmat că spitalele rămân fără butelii de oxigen, echipamente de reumplere a oxigenului și monitoare pentru a măsura nivelul de oxigen din sânge, deoarece erau furate și vândute pe piața neagră. „Sistemul de sănătate s-a prăbușit, economia s-a prăbușit și ea”, a spus el. „Pentru noi va fi mai rău decât poliomielita.”

 
 

Urmărește-ne pe Google News