Plasma recoltată de la persoanele deja vindecate de COVID reprezintă una dintre cele mai bune șanse de supraviețuire pentru pacienții spitalizați după infecția cu coronavirus.
Studiul Mayo Clinic, un centru medical non-profit din SUA, care a agregat datele din mai multe cercetări efectuate în întreaga lume pe 800 de pacienți COVID, arată că tratamentul cu plasmă reduce rata de mortalitate cu 57%, potrivit CNN.
Ideea tratamentului este una simplă, a fost folosită și în România în unele cazuri, și presupune că sângele extras de la supraviețuitorii bolii este încărcat cu anticorpi ce pot genera un răspuns imunitar mai puternic în corpul pacientului.
Cercetătorii au observat că 13% dintre pacienții care au primit transfuzii cu plasmă de la supraviețuitorii COVID au murit. Prin comparație, 25% dintre pacienții care nu au primit aceste transfuzii au murit.
“Ținând cont de siguranța administrării plasmei către pacienții COVID, rezultatele acestui studiu oferă argumente încurajatoare pentru continuarea acestei terapii și ar putea avea implicații majore pentru tratarea bolii”, a declarat echipa de cercetători, condusă de dr. Michael Joyner.
“Important este de menționat că mulți dintre pacienții care au participat la aceste studii au primit plasmă într-o fază relativ târzie a bolii lor”.
Un tratament mai timpuriu ar putea reduce și mai mult rata de mortalitate, au speculat cercetătorii, al căror studiu a fost publicat pe portalul științific MedRxiv, dar nu a fost încă supus evaluării peer-review.