Este primul caz înregistrat de fibroză indusă exclusiv de plastic la animalele sălbatice, spun cercetătorii.
Potrivit studiului, publicat în Journal of Hazardous Materials, poluarea cu plastic devine atât de răspândită încât cicatricile au fost descoperite la păsări de diferite vârste.
S-a constatat că păsările tinere prezentau boala și se crede că puii au ingerat accidentat mâncare contaminată cu plastice.
Oamenii de știință, printre care se numără Dr. Alex Bond și Dr. Jennifer Lavers de la Muzeul de Istorie Naturală, au studiat pufanul cu picior cărnos, din insula Lord Howe din Australia, pentru a analiza relația dintre nivelurile de plastic ingerat și organul proventriculus, prima parte a stomacului unei păsări.
Ei au descoperit că, cu cât o pasăre ingerează mai mult plastic, cu atât are mai multe cicatrici. Boala poate duce la distrugerea treptată a glandelor tubulare din proventriculus. Pierderea acestor glande poate face ca păsările să devină mai vulnerabile la infecții și să nu mai digere corespunzător hrana.
Cercetătorii au numit boala fibrotică plasticoză pentru a fi clar că aceasta a fost cauzată de plasticul din mediul înconjurător.
Materialele naturale găsite în stomacul păsărilor, cum ar fi pietrele ponce, nu au provocat aceleași probleme, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să creadă că boala este cauzată exclusiv de plastic.
„Deși aceste păsări pot părea sănătoase la exterior, nu o duc bine în interior. Acest studiu este primul în care țesutul stomacal este investigat în acest mod și arată că consumul de plastic poate provoca daune grave sistemului digestiv al acestor păsări”, a spus Bond.
Deși oamenii de știință au studiat doar o singură specie de păsări dintr-o singură regiune a lumii, ei sunt convinși că mai multe specii sunt afectate și spun că urmează mai multe cercetări.