Cele mai mari cheltuieli curente ale persoanelor care locuiesc la bloc sunt cele pentru plata intretinerii. Daca lipsiti de acasa o perioada mai indelungata, puteti sa-i solicitati, insa, presedintelui de bloc sa va scoata de la cheltuielile pe persoana.
Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru a fi scutit de la o parte din cheltuielile de intretinere in perioada in care sunteti plecati de acasa, ne-a spus Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania.
Radu Opaina: „Cererile se fac catre presedinte”
O data ce ati aflat ca temporar veti parasi domiciliul, se impune sa-l anuntati in scris pe presedintele asociatiei de proprietari si sa solicitati sa fiti scos de la cheltuielile pe persoana. In cazul in care detineti contoare (apa rece, calda, gaze), veti fi scutit de la plata energiei electrice (ascensor si parti comune), evacuarea gunoiului menajer si a remuneratiei personalului angajat pentru curatenie. Daca nu exista contorizare individuala, veti fi scutit si de la plata apei reci, calde si a gazelor naturale pentru numarul de persoane care lipsesc. Spre exemplu, daca intr-o familie formata din doi membri, doar sotul lipseste temporar de la domiciliu, se vor calcula cheltuielile pe persoana doar pentru una singura (cea care a ramas in apartament), plus cheltuielile pe suprafata utila, care sunt obligatorii, indiferent de numarul persoanelor plecate sau prezente (reparatii, cheltuieli administrative, intretinere ascensor, salarii, indemnizatii administrator, presedinte, cenzor, cu exceptia femeii de serviciu, consumuri spatii comune). Numarul minim de zile de la care se primesc cererile (de regula, minimum 15 zile consecutive) se stabileste de catre Adunarea Generala a proprietarilor, prin hotarare consemnata in registrul de procese-verbale. Daca cererea este pentru o luna sau mai multe luni, atunci nu mai este nevoie de hotararea Adunarii Generale a proprietarilor. Încalcarea celor scrise in cererea adresata presedintelui atrage automat anularea acesteia. Cererea e valabila daca a fost emisa inainte de data plecarii din imobil. Daca in apartament nu locuieste nimeni, atunci cheltuielile pe persoana sunt egale cu 0, ramanand de achitat cheltuielile pe suprafata utila (cota parte indiviza) plus caldura, daca proprietarul este conectat la sistemul comun de incalzire a blocului.