In timpul studentiei esti nevoit(a) sa stai departe de parinti, daca facultatea nu e in orasul natal, sa iti gatesti singur(a) si, pe deasupra, sa-i suporti pe colegii de camin. Asta, in cazul in care prinzi un loc ieftin acolo, in jurul datei de 25 septembrie, cand se fac repartizarile. In caz contrar, n-ai incotro si trebuie sa-ti cauti o locuinta cu chirie. Daca nu vrei sa dai o ‘caruta de bani lunar ca sa stai intr-o garsoniera sau intr-un apartament, urmeaza sfaturile specialistilor de la Magazinul DeCase.ro si vei scapa mai ieftin.

Iata ce trebuie sa faci ca sa gasesti usor o locuinta cu chirie acceptabila: 

– Cel mai ieftin iesi daca ai o cunostinta care iti poate inchiria o camera. Daca nu ai aceasta varianta, apeleaza la anunturile din ziare sau Internet. Nu incerca sa inchiriezi o locuinta in centru, unde preturile sunt foarte mari. Intereseaza-te mai intai la o agentie imobiliara care sunt zonele mai ieftine si abia apoi incepe sa cauti.
-Cauta din timp un coleg de camera sau de apartament, cu care sa imparti cheltuielile.
-Cand iei legatura  cu proprietarul, cere cat mai multe informatii despre apartament: in ce stare e proprietatea sau daca pretul pentru care bati palma include si alte cheltuieli in afara de chirie. Atentie insa: indiferent ce suma ti se cere nu accepta din prima! 
– Cere cateva facturi din anul precedent, pentru a vedea ce cheltuieli vei fi nevoit sa suporti in plus.

Aranjeaza cu cativa colegi sa se arate interesati de oferta pe care deja ai pus tu ochii. Spune-le sa sune proprietarul apartamentului si sa negocieze la sange pretul cerut de acesta. Raspunsul lor trebuie sa fie ca se mai gandesc, pentru ca nu-si permit sa achite suma ceruta. Epuizat de negocierile esuate, proprietarul e deja cu nervii la pamant. Acesta e momentul in care intervii tu. Acum ai toate sansele sa pui mana pe locuinta dorita.

Iata cati bani dau la gazda cativa studenti

Delia, 20 de ani. ‘Am gasit garsoniera in care locuiesc printr-o agentie imobiliara. Pretul initial a fost 450 euro, dar am negociat si proprietarul mi-a lasat-o la 375 de euro. Locuinta e foarte mare si doua persoane pot sta fara probleme acolo. 

Raluca, 20 de ani. ‘Anul trecut am stat in camin, dar acum locuiesc cu chirie si dau 400 de euro. Parintilor o sa le fie greu sa-mi dea atatia bani lunar, numai pentru chirie, asa ca o sa mai caut pe cineva care sa stea cu mine, sa impartim cheltuielile.

Andrei, 20 de ani. ‘Am vazut un anunt pe Internet anul trecut si am sunat imediat. Am inchiriat o garsoniera cu 200 de euro si sunt multumit de afacerea facuta. Am intimitate si voi putea studia fara ca nimeni sa ma 
deranjeze vreun pic.

Berta, 20 de ani. ‘Stau cu chirie si platesc 400 de euro. Imi convine pentru ca am destula intimitate, pot citi o carte sau viziona un film fara sa fiu deranjata de colegi galagiosi si care au tot timpul cu chef de petreceri, asa cum se intampla in camine.

 

 

Urmărește-ne pe Google News