Postările analizate provin de pe Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, X (fostul Twitter) și YouTube, iar cele trei țări incluse în cercetare au fost alese pentru că sunt considerate foarte expuse riscului de dezinformare.

Studiul a fost realizat de TrustLab, un start-up de monitorizare a dezinformării, ca parte a activității de susținere a codului de practici al UE privind acest fenomen.

Fostul Twitter a aderat, alături de alte rețele sociale, la acest cod în 2018, dar compania s-a retras ulterior după ce a ajuns sub conducerea lui Musk.

Oficial UE: „Vom urmări ceea ce faceți”

X este „platforma cu cea mai mare proporție de postări false sau dezinformare”, a spus vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, care l-a avertizat pe Elon Musk că „nu a scăpat de răspundere” doar pentru că firma sa a renunțat la cod.

Rețeaua intră însă sub incidența Legii serviciilor digitale (DSA) a UE, care reglementează comportamentul marilor platforme tehnologice. UE vrea să transforme codul voluntar într-unul conduită în baza acestei legi.

Companiile care nu respectă legea ar putea fi sancționate cu amenzi de până la șase procente din cifra de afaceri globală.

„Există obligații date de legea dură, așa că mesajul meu pentru Twitter este: «Trebuie să respectați legea dură, iar noi vom urmări ceea ce faceți»”, a mai spus Jurova.

Totodată, UE a acuzat recent companiile online că nu au reușit să stopeze campaniile de dezinformare rusești „pe scară largă” de când a fost lansată invazia din Ucraina.

„Statul rus s-a angajat în războiul ideilor pentru a ne polua spațiul informațional cu jumătăți de adevăr și minciuni pentru a crea o imagine falsă că democrația nu este mai bună decât autocrația”, a declarat Vera Jurva pe 26 septembrie, adăugând că Moscova îndreaptă asupra europenilor „o armă de manipulare în masă de mai multe milioane de euro”, iar marile platforme online trebuie să abordeze acest risc.

Oficialul european a mai avertizat că amenințarea dezinformării este o problemă gravă în contextul războiului din Ucraina și a viitoarelor runde de alegeri programate în Europa.

Jurova a precizat și că se lucrează la combaterea dezinformării generate de inteligența artificială înainte de alegeri.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News