puternice, Emil strabate aeroportul de la un capat la altul pentru a indeparta zburatoarele din calea avioanelor. „Cele mai pacatoase sunt ciorile, pentru ca sunt multe. Daca nu se sperie de zgomotul din difuzoare, iau pistolul si trag o racheta de semnalizare in sus. Pana la urma trebuie sa plece.
Pentru avioane sunt periculoase pasarile mai mari, ulii, berzele, pescarusii si ciorile. Fiecare lucrator al aeroportului ne anunta atunci cand vede pasari si noi mergem in locul respectiv pentru a le goni”, ne spune Emil. Masina „Echipajului pasarea” e dotata cu o statie de amplificare care reda strigate de alerta inregistrate pentru fiecare specie de pasari. De fapt, sunt inregistrate sunetele scoase de pasari atunci cand sunt foarte speriate.
„in functie de ce gasim pe teren punem strigatele specifice. Am fost la o specializare la Geneva si va pot spune ca cei care se ocupau cu indepartarea pasarilor de pe aeroportul de acolo aveau 50 de strigate de alarmare pentru tot atatea specii”, ne-a explicat doctorul veterinar al aeroportului, Eustatiu Balanescu, coordonatorul echipajului.
Aeroportul Henri Coanda se poate mandri ca nu prea a avut incidente majore cauzate de pasari. „Prin 1998, un avion a intrat intr-un stol de porumbei si a trebuit sa se intoarca. De atunci, nu am mai avut astfel de incidente. Se mai intampla ca o pasare sa se izbeasca de o aeronava, dar nu se intampla nimic. Oricum totul se raporteaza si se tine evidenta”, ne-a declarat Valentin Iordache, directorul comercial si administrativ al aeroportului Henri Coanda. De la domnia-sa am aflat ca exista o adevarata strategie de indepartare a pasarilor care presupune mai multe masuri. „in primul rand tundem iarba ca pasarile sa nu aiba unde sa se ascunda. Nu aram pamantul pentru a nu atrage pasarile la hrana. Micile balti care se formeaza dupa ploaie se asaneaza imediat. Vrem sa mai achizitionam si un sistem de indepartate a pasarilor pe baza de gaz”, ne-a mai spus directorul aeroportului.
Ultimul incident major cauzat de pasari in tara noastra a avut loc pe 23 iulie anul acesta, la Constanta. Un avion de tip Boeing 737 al companiei Tarom care efectua un zbor cu destinatia Paris si-a intrerupt decolarea din cauza unui stol mare de pasari. Aeronava s-a intors, iar pasagerii au fost debarcati si preluati de un alt avion.