Notificare, cu 40 de zile înainte de plecare

Legea nr. 272/2004, privind protecția si promovarea drepturilor copilului, actualizată, prevede că tutorele sau părinții care pleacă la muncă în Italia, de exemplu, au obligația să anunțe autoritățile române de acest lucru, cu minimum 40 de zile înainte de plecarea din țară. Potrivit Avocatnet.ro, notificarea trebuie făcută către serviciul public de asistență socială, din localitatea de domiciliu a părinților. Totodată, prin această notificare, trebuie desemnată, în mod obligatoriu, și o persoană care să se ocupe de întreținerea copilului sau a copiilor rămași acasă.

Amezi între 500 și 1.000 de lei

În cazul în care nu anunță serviciul public de asistență și nu desemnează o persoană pentru a îngriji copilul rămas acasă, legea prevede că tutorele sau părinții care pleacă din țară sunt pasibili de amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei. Dar, nu orice persoană poate fi desemnată să se ocupe de copii în lipsa părinților sau a tutorelui Concret, legea stabilește că persoana desemnată trebuie să facă parte din familia extinsă (adică, din rândul rudelor până la gradul al IV-lea, inclusiv, cum sunt bunicii, unchii, mătușile sau verii), să aibă minimum 18 ani și să poată întreține copilul în perioada în care tutorele legal sau părinții sunt în Italia. De asemenea, această persoană trebuie să îndeplinească și condițiile materiale, și garanțiile morale pe care le implică creșterea unui copil.

Acordul, în fața instanței

Pe de altă parte, Avocat.net precizează că este necesar acordul legal al persoanei desemnate să întrețină copilul celor plecați la muncă în străinătate. Ca urmare, acest acord trebuie să fie exprimat, personal, în fața instanței judecătorești care soluționează cererea părinților, în termen de trei zile de la depunerea ei la instanța respectivă. Hotărârea instanței de judecată va conține toate detaliile necesare cu privire la drepturile și îndatoririle pe care le are persoana căreia i se deleagă autoritatea părintească, precum și intervalul în care ea are efect.

Program de consiliere, obligatoriu

Această delegare a autorității părintești se stabilește de către instanță pe o perioadă limitată, și anume, de maximum un an de zile.  De notat că, după ce își dă acordul, persoana căreia i s-a delegat autoritatea părintească trebuie să participe, în mod obligatoriu, la un program de consiliere, organizat de serviciile publice de asistență socială din raza teritorială de domiciliu, pentru a preveni situațiile de conflict, neadaptare sau neglijență în relația cu copilul încredințat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News