Pericol în Bucegi şi Făgăraş
“În Făgăraş, partea superioară a stratului de circa 40 cm este formată din zăpadă tip pulver, uşoară, cu rezistenţă foarte scăzută şi coeziune slabă între cristale, iar în Bucegi, stratul de zăpadă pulver depăşeşte pe alocuri 30-40 cm. Pe văi şi în zonele adăpostite sunt formate depozite însemnate de zăpadă, care vor continua să crească, urmare a ninsorilor prognozate şi a vântului care va viscoli sau spulbera zăpada. În zonele înalte sunt formate plăci de vânt, iar la nivelul crestelor, cornişe cu rezistenţă scăzută. Pe pantele prea înclinate, declanşarea avalanşelor este posibilă chiar în condiţiile unei slabe încărcări”, precizează Administraţia Naţională de Meteorologie.
Nu te aventura la peste 1.500 m
O avalanşă se poate porni oricând, aşa că salvamontiştii recomandă să nu te aventurezi pe trasee nemarcate sau pe pantele înclinate ale versanţilor expuşi vântului. În plus, nu este indicat să urci la altitudini de peste 1.500 de metri, unde clima se poate schimba rapid, iar zăpada se poate transforma într-o capcană mortală.
De altfel, Cătălin Cândea, de la Dispeceratul Naţional Salvamont, a precizat pentru Libertatea că “în momentul de faţă, toate traseele de la 1.500 m în sus sunt închise”. La Bâlea Lac, până la începutul lunii iulie, când va fi redeschis Transfăgărăşanul, accesul se face doar cu telecabina.
Nu pleca singur
Locurile cele mai periculoase sunt pantele cu înclinaţia mare, care sunt cele mai expuse. Lipsa vegetaţiei înalte şi a altor obstacole naturale (stânci, terase în trepte) duce la sporirea riscului. Mersul pe curba de nivel este periculos. Încearcă să eviţi aceste deplasări între orele 9.00 şi 16.00, mai ales dacă afară este cald.
Dacă sub picioare pornesc mici “avalanşe”, întoarce- te la cabană sau schimbă direcţia de mers şi fii cu mare băgare de seamă. Înainte de a pleca pe munte, anunţă cabanierul despre traseul pe care îl vei urma şi nu uita telefonul mobil. Salvează numărul unic de la Salvamont: 0725.826.668.
Un fluier este bun, mai ales că îl poţi folosi şi în alte condiţii (ceaţă, viscol etc). Nu pleca singur, dar atenţie, nici nu se merge în grup compact, ci la intervale de 10-15 m. În zone mai periculoase, vă puteţi asigura cu coarda, însă fără a vă lega între voi.
Scapă de obiectele contondente
Dacă totuşi te surprinde o avalanşă, scapă imediat de obiectele contondente, în special de piolet, care te poate răni grav. Schiurile sunt bune doar dacă le poţi folosi pentru o ieşire rapidă în lateral, dacă nu, te vor încurca cu siguranţă.
Păstrează-ţi calmul şi încearcă, pe cât posibil, să faci mişcări ample ale corpului, în special ale capului, pentru a te elibera sau măcar a lărgi zona cu aer din jurul tău. Dacă ai fluier, suflă cât poţi. Dacă nu ai fluier, încearcă să strigi scurt şi ascuţit, pentru a economisi aerul. Dacă faci parte dintr-un grup şi ai scăpat, sună urgent la Salvamont şi apoi încearcă să-i ajuţi pe ceilalţi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro