La ședința Senatului de pe 5 aprilie, în care ministrul educației, Ligia Deca, a fost invitată de USR pentru a da explicații legate de proiectul legilor educației, a luat cuvântul și senatorul PNL Sorin Cîmpeanu. Acesta a fost ministru al educației între decembrie 2020 și septembrie 2022 – în acea perioadă, jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat că a plagiat un curs universitar.
„Nu cred că cineva din acest Parlament își dorește să pună educația în șabloane. V-ați referit la mandatele rectorilor, spre exemplu. (…) În România avem număr limitat de mandate. În Finlanda, Estonia, Danemarca nu există limită de mandate. Sunt și alte state în care nu există limită de mandate. După cum sunt state în care există limite de mandate”, a spus Sorin Cîmpeanu în plenul Senatului.
Din toamna anului trecut, acesta și-a reluat activitatea de conducere la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Capitală. Este la al treilea mandat, pentru că unul dintre ele a fost întrerupt cât s-a aflat în fruntea ministerului.
În prezent, rectorii pot să aibă cel mult „două mandate succesive, complete”, în aceeași instituţie de învăţământ superior. Iar fiecare mandat e de 4 ani.
În noul proiect de lege, modificat după ce a preluat Ligia Deca Ministerul Educației, s-au eliminat cuvintele „succesiv” și „complet”. Prin urmare, și un mandat întrerupt va fi pus la socoteală. „Durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate”, scrie în proiectul Legii învățământului superior trimis recent în Parlament.
Cîmpeanu susținea o limitare vagă a numărului de mandate
Într-o altă versiune a proiectului, când Sorin Cîmpeanu încă era ministru, s-a introdus precizarea: „Durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru un număr nelimitat de mandate. Numărul mandatelor este stabilit în Carta universitară”, potrivit site-ului Edupedu.
Cîmpeanu a ținut să adauge, în plenul Senatului, cât de important este ca aceia de la conducerea universităților să fie profesioniști: „Guvernanța universităților, profesionalismul acestei guvernanțe este prima provocare recunoscută public de Asociația Europeană a Universităților, care grupează cele mai prestigioase universități din Europa”.
Fostul ministru a amintit în timpul ședinței și numărul dezbaterilor organizate pentru proiectul de legi ale educației. „75 de dezbateri în care toată lumea a avut ocazia să se pronunțe, în care până și elevii au furnizat amendamente punctuale și la obiect”, a mai spus acesta.
Senatorul PNL și-a exprimat și aprecierea pentru acest proiect, care urmează să fie dezbătut în Parlament. „Legile așa cum sunt ele acum sunt un mare pas înainte pentru toți copiii și tinerii acestei țări. (…) Articolele vor putea să fie discutate în Parlament prin dialog, nu într-o comisie reunită, ci în comisii separate, în Cameră și în Senat, pentru a avea șansa unei dezbateri reale bazate pe dialog”.
Legile educației urmează să intre în comisiile Parlamentului pentru a fi discutate și eventual modificate, și nu într-o comisie comună a celor două camere și apoi aprobate în procedură de urgență, cum a anunțat inițial ministrul Deca.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro