Congresul extraordinar al PNL, desfasurat la Palatul Parlamentului, in sala „Alexandru Ioan Cuza”, l-a desemnat, sambata seara, pe Stolojan presedinte, acesta fiind votat de 944 de delegati din cei 1.137 prezenti. Contracandidatul sau, Ludovic Orban nu a reusit sa obtina decat 193 de voturi in favoarea sa. Pentru Theodor Stolojan insa, greul abia de acum incepe, mai ales ca cei care au facut parte din gruparea Patriciu au declarat ca vor continua sa faca opozitie in partid, fie si numai de dragul de a fi in opozitie. Dinu Patriciu a tinut chiar sa precizeze ca nu l-a votat pe Stolojan pentru ca nu crede in liberalismul acestuia. „Cred in onestitatea lui, dar nu cred ca are acelasi electorat cu liberalii, iar noi aveam nevoie de un liberal onest, nu de un cetatean onest”. In aceeasi nota a opozitiei s-a clasat si Crin Antonescu, care a tinut sa-i aminteasca lui Stolojan ca „un partid nu e niciodata un minister” si ca noul sef al liberalilor va trebui sa invete sa-i pretuiasca pe liberali mai mult decat ii pretuieste pe Ion Iliescu si Adrian Nastase.
Vrand parca sa demonteze toate acuzele care i s-au adus legat de simpatia pentru actualul sef al statului, Stolojan a afirmat intr-o conferinta de presa, imediat dupa alegerea lui, ca „tot ce am spus despre dl Ion Iliescu a fost rostit intr-un anumit context”. Mai mult chiar, Stolojan crede ca ar fi o aberatie modificarea Constitutiei pentru ca Ion Iliescu sa mai poata candida pentru un nou mandat la Cotroceni. „Resping cu hotarare astfel de incercari. Mi se par niste aberatii”, a tinut sa puncteze Stolojan.
Presedintele PNL respinge orice alianta cu actualul partid de guvernamant. Destul de sigur pe el, Stolojan a si spus ca PNL va merge singur in alegerile locale, dar pentru cele generale mai este timp de gandire a unor strategii. „Tinta noastra electorala este de 20%, procent pe care va trebui sa-l luam si de la PSD, care, pe fundalul cresterii saraciei si accentuarea coruptiei, va pierde sigur electorat”, afirma Stolojan.
Cat despre cei care s-au declarat impotriva lui, in interiorul partidului, Stolojan a tinut sa le precizeze: „Cine critica alegerile de la Congres, isi asuma un mare risc. Eu nu voi accepta sa patesc ce a patit dl Stoica. Nu voi accepta ca muncind, altii sa se ocupe de distrugerea muncii mele”. Stolojan i-a avertizat totodata „pe posibilii amatori” ca „nu anticamerele si periuta de pe umeri imi vor influenta deciziile”. Dintre vechii „baroni”, actualul presedinte i-a pastrat pe langa el doar pe Paul Pacurariu, Calin Popescu Tariceanu si Mona Musca, restul fiind „prospaturi”.
Eliberat parca de povara conducerii unui partid, Valeriu Stoica a venit la cea de-a doua zi a Congresului, degajat, imbracat intr-o tinuta sport, care nu mai includea cravata si sacoul. Surse din partid spun insa ca acesta va continua sa fie eminenta cenusie a partidului, desi nu va avea nici o functie in noua formula de conducere a PNL.
Congresele-maraton pe care obisnuiesc de la o vreme sa le tina liberalii ii obosesc enorm pe participanti. Veniti din tara, de la sute de kilometri, acestia „cedeaza” si se manifesta in fel si chip. Astfel, sambata pe la 19.00, dupa noua ore de sedinta, delegatii l-au huiduit pe colegul lor Radu F. Alexandru, care voia vorbeasca despre procedura de desfasurare a sedintei, nemultumit ca nu va apuca sa ia cuvantul pe o tema trecuta pe ordinea de zi. Dar oboseala delegatilor s-a vazut cu adevarat dupa ce a fost exprimat votul pentru noul presedinte al partidului. Dupa ce au depus in urna biletul cu numele celui pe care-l voiau castigator, liberalii si-au luat picioarele la spinare si au plecat acasa, fara sa mai astepte rezultatul votului. Anuntarea castigatorului s-a facut in fata unei sali aproape goale, asa ca Stolojan a putut sa multumeasca pentru alegerea sa abia duminica dimineata, cand delegatii s-au prezentat la a doua zi de Congres.

 
 

Urmărește-ne pe Google News