O avertizare cod galben de ploi și vijelii vizează Banatul, sudul Crișanei, Oltenia, Transilvania și zone din Maramureș și Muntenia începând de sâmbătă, 20 iulie, de la ora 13.00, până duminică, 21 iulie, la ora 10.00. În aceste regiuni va ploua torențial, vor fi intensificări ale vântului și pe arii restrânse vijelii (rafale de 50 – 70 km/h), grindină și descărcări electrice. În urma precipitațiilor se pot acumula cantități de apă de 20 – 25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Codul galben de ploi și vijelii este valabil de sâmbătă, 20 iulie, de la ora 13.00, până duminică, 21 iulie. Codul portocaliu de vreme instabilă este valabil în intervalul 20 iulie, ora 15.00 – 21 iulie, ora 3.00. Foto: meteormania.ro

În același timp, județele Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Caraș-Severin se află sub cod portocaliu de vreme instabilă, în intervalul sâmbătă, 20 iulie, ora 15.00 – duminică, 21 iulie, ora 3.00. Meteorologii anunță pentru aceste zone „averse, intensificări ale vântului și pe arii restrânse vijelii (rafale de 70 – 90 km/h), grindină și descărcări electrice”.

„În intervale scurte de timp (1 – 3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25 – 40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50 – 70 l/mp”, mai transmite ANM.

Canicula se menține în sud

Totodată, jumătatea de sud a țării este, în continuare, afectată de caniculă. Oltenia, Muntenia și Dobrogea continentală se află astăzi, 20 iulie, sub cod galben, temperaturile maxime din aceste regiuni urmând să ajungă la 34… 37 de grade Celsius, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că nopțile vor fi tropicale.

Un cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat este în vigoare sâmbătă și pentru județele Dolj, Olt și Teleorman, unde maximele termice vor fi de 37… 38 de grade Celsius, iar valorile minime nu vor coborî sub 22 de grade Celsius.

Codurile portocaliu și galben de caniculă sunt valabile pentru ziua de sâmbătă, 20 iulie. Foto: meteoromania.ro

Și pentru ziua de duminică, 21 iulie, a fost emis un cod galben de caniculă care vizează Capitala, județele Ilfov, Brăila, Ialomița, Călărași și partea continentală a județelor Tulcea și Constanța.

Potrivit ANM, în aceste zone, „valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 34… 36 de grade Celsius, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală”.

Codul galben de caniculă este valabil duminică, 21 iulie. Foto: meteoromania.ro

Cum va fi vremea în București

„Valorile termice se vor mai pondera” în Capitală duminică, 21 iulie, când maxima va fi de 33… 34 de grade Celsius, însă disconfortul termic va fi în continuare ridicat. Temperatura minimă va fi de 19… 21 de grade Celsius și sunt așteptate averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Până atunci însă, pentru ziua de sâmbătă este anunțată în continuare o vreme caniculară în București, cu valori maxime de 35… 37 de grade Celsius și minime de 22… 24 de grade Celsius.

Urmărește-ne pe Google News