Astfel, prin Decizia nr. 1487/14.03.2018, Curtea de Apel București a respins definitiv, că neîntemeiat, recursul reclamanților USR, Roxana Wring și Ana Măria Ciceala, care solicitau suspendarea hotărârilor CGMB privind înființarea celor 22 de companii municipale.

„Decizia pronunțată de Curtea de Apel București întărește faptul că înființarea acestor companii reprezintă o inițiativă perfect legală a actulei administrații, în același timp eficientă și modernă pentru locuitorii Capitalei. Subliniez încă o data că societățile comerciale care alcătuiesc Holdingul Municipal București- Capitală Europeană reprezintă un demers conform legii și un model implementat cu succes în alte capitale europene, aspect nemenționat de niciunul dintre contestatarii acestui demers al Municipalității. Reamintesc că activitatea acestor companii municipale este transparența, acestea vor fi supuse anual controlului Curții de Conturi, respectă legislația privind achizițiile și își vor raportă activitatea economică în față Consiliului General”, a declarat Primarul General, Gabriela Firea, după sentința dată în acest caz.

Primăria Generală precizează, prin intermediul unui comunicat, că este singură administrație din țară care de 11 ani nu a făcut nicio delegare de gestiune a unui serviciu public. Contractele încheiate înainte de anul 2000 se prelungeau sine die, fără licitații, fără o procedură transparentă și fără respectarea legislației privind utilitățile și serviciile publice.

Înființarea companiilor municipale permite încheierea unor parteneriate public-private cu mediul de afaceri, în domeniile de specialitate, ceea ce reprezintă o accelerare a realizării unor proiecte de investiții, esențiale pentru București.

”Potrivit estimărilor, activitatea acestor societăţi va determina reducerea cu 25 la sută a efortului de la bugetul local. Personalul care va deservi aceste societăţi va fi preluat din instituţiile subordonate CGMB, inclusiv din direcţiile de specialitate ale PMB. Nu se vor face disponibilizări de personal”, mai spun reprezentanţii municipalităţii.

Companiile Municipale înființate de către Primăria Municipiului București au ca obiectiv administrarea mult mai eficientă a patrimoniului public și furnizarea serviciilor publice la standarde europene la prețuri mult mai mici decât cele actuale, toate aceste măsuri constituind îmbunătățiri ale administrării bugetului Capitalei, în beneficiul bucureștenilor.

Primăria arată că toate aceste societăţi comerciale vor alcătui un Holding Municipal, după un model brevetat cu succes şi în alte capitale europene, cum ar fi Paris, Madrid, Viena, Praga, Lisabona etc.

În noiembrie 2017, Primăria Municipiului București (PMB), prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, chiar a organizat un Târg de joburi, pentru cele 22 de companii înființate. Municipalitatea a oferit 2.000 de locuri, pentru cei ce au dorit să devină bugetari.

Anul trecut, la sfârșitul lunii martie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a votat înfiinţarea a zece societăţi pe acţiuni ale Primăriei Capitalei. Acestea urmează să se ocupe de furnizarea energiei electrice şi termice, iluminatul public, administrarea spitalelor, construirea de baze sportive şi terenuri de sport, promovarea oraşului, administrarea parcurilor, pază, consolidarea clădirilor cu risc seismic, administrarea spaţiilor publicitare, dar şi a unui dispecerat de taxi.

Mai mult, tot anul trecut – dar în luna februarie – am aflat că Primăria Capitalei va avea city manager, iar Consiliul General și-a dat acordul de principiu pentru înființarea a 19 firme.



CITEȘTE ȘI… EXCLUSIV/ Andreea Ibacka vrea să-l facă diriginte de șantier pe Cabral. “Meșterește mereu câte ceva prin casă ori prin curte”



 

 
 

Urmărește-ne pe Google News