„Am depus din nou, astăzi, în Parlament iniţiativa legislativă privind reducerea numărului de parlamentari la 300. Vom începe o campanie naţională pe acest subiect, pentru că credem că cei aproape 10 milioane de români care au ieşit în stradă şi au spus că vor un parlament cu mai puţini parlamentari şi mai eficienţi au dreptate. Cred că a sosit timpul ca parlamentarii responsabili să coboare printre oameni, să meargă în popor şi să ceară sprijinul cetăţenilor activi pentru a scăpa de această majoritate toxică”, a precizat Tomac, la Parlament.
Eugen Tomac a menționat că PMP va cere sprijinul USR, nu şi al PNL. ”Celor de la PNL nu le vom cere sprijinul dintr-un motiv foarte simplu – pentru că anul acesta această lege a fost dezbătută în Parlament, iar PSD şi PNL au votat împotriva reducerii numărului de parlamentari la 300. Iniţiativa a fost depusă în legislatura trecută de mine şi am fost surprins că atât în comisiile de specialitate cât şi în plenul de la Senat şi Cameră PSD şi PNL au votat împotriva reducerii numărului de parlamentari, dar sperăm să se alăture colegii din USR acestui demers pe care îl vom lansa”, a spus el.
PMP va începe și o campanie naţională care să îi convingă pe parlamentari de la toate grupurile, prin intermediul cetăţenilor, „cât de toxică este actuala majoritate parlamentară”.
„Credem că este nevoie de o campanie naţională în care să îi invităm pe cetăţeni să se implice alături de noi, pentru că un referendum trebuie respectat, chiar dacă s-a desfăşurat în urmă cu 8 – 9 ani. Cred că, atunci când cetăţenii vor conştientiza cât de important este acest proiect, vom reuşi să punem presiunea necesară pe politicieni din toate partidele pentru a trece acest proiect important. Dacă va fi nevoie, vom aduce în faţa Parlamentului şi un milion de români pentru a-i convinge pe cei din PSD să nu mai sfideze voinţa majorităţii cetăţenilor”, a spus Tomac.
În februarie 2017, Camera Deputaţilor a respins un proiect de lege al PMP prin care se solicita scăderea numărului de parlamentari la 300, în acord cu voinţa populară exprimată la referendumul din 2009.
Majoritatea parlamentară formată din PSD, PNL, ALDE şi UDMR a respins propunerea legislativă iniţiată de către PMP care prevedea reducerea numărului de parlamentari la 300. Cei de la PMp spuneau că această propunere a venit în urma referendumului din noiembrie 2009, când 7,5 milioane de români au decis că vor reducerea numărului deputaţilor şi senatorilor, spuneau atunci cei de la Partidul Mișcarea Populară.
Liderul PMP Traian Băsescu îi cerea președintelui Klaus Iohannis ca la scrutinul popular pe teme de justiție să fie introdusă și o întrebare referitoare la un număr maxim de 300 de parlamentari în Legislativ.
”Azi, președintele Iohannis ar putea introduce la referendumul pe care îl va declanșa și întrebarea: «Sunteți de acord ca Parlamentul României să fie format din 100 senatori și 200 deputați?». Această întrebare, dacă referendumul va fi validat, face imposibilă nerespectarea rezultatului referendumului pentru că nu mai este necesară modificarea Constituției, ci doar a Legii electorale. În plus, întrebarea are avantajul că va fi un catalizator pentru prezența la vot a românilor și nici nu repetă întrebarea din 2009”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.
Citește și: FOTO/ O tânăra care și-a pierdut piciorul într-un grav accident face furori ca fotomodel. Proteza încrustată cu cristale i-a asigurat un loc pe podium