Eugent Tomac a spus că prevederile codului reprezintă ”vânzare de țară”, referindu-se la articolele care reglementează folosirea limbilor minorităților în administrație.

”Este inadmisibil ca un guvern străin, cum este Guvernul de la Budapesta, să îi dicteze Guvernului României ce trebuie să facă în ceea ce priveşte interesele României. Prin acest şiretlic politic, practic, Guvernul Dăncilă a încercat să oficializeze limba maghiară drept a doua limbă de stat, lucru inacceptabil. O considerăm o vânzare de ţară şi, din acest punct de vedere, credem că limita în ceea ce priveşte cedarea politică a ajuns mult prea jos. Nu o să vedeţi niciodată în Franţa, unde vedeţi sute de minorităţi, că oamenii vin şi cer asemenea drepturi care nu au nimic în comun cu legislaţia europeană”, a spus președintele PMP.

Tomac susține că folosirea limbii române în administrație, inclusiv de către membrii minorităților, ar trebui să reprezinte ”o onoare”.

”Trebuie să fie o onoare să folosească limba română în cadrul instituţiilor statului român, că ne referim la consilii judeţene, primării şi aşa mai departe. Nu văd o problemă în a-ţi asuma un respect şi o loialitate faţă de limba oficială a statului, iar această cedare este inadmisibilă”, a mai spus Tomac.

Prevederile care au l-au enervat pe Tomac

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind Codul administrativ a fost publicată pe 5 iulie în Monitorul Oficial, transmite Agerpres. Codul administrativ a fost adoptat, prin ordonanţă de urgenţă, în şedinţa de Guvern din 25 iunie, iar în şedinţa din 3 iulie i s-au mai operat câteva modificări şi clarificări.

În actul normativ s-a păstrat prevederea potrivit căreia în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, stabilit la ultimul recensământ, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi serviciile publice deconcentrate asigură folosirea în raporturile cu aceştia şi a limbii minorităţii respective. Totodată, în baza principiului autonomiei locale, se acordă dreptul autorităţilor publice locale de a decide prin hotărâre de consiliu utilizarea limbii minorităţilor şi în situaţiile în care nu se atinge ponderea de 20%, aşa cum a decis Parlamentul.

Citește și:PMP anunţă că va avea propriul candidat la alegerile prezidenţiale. Tomac: „Vrem să le oferim românilor o alternativă credibilă”

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News