Imediat după instalarea la guvernare, liberalii au invadat Transelectrica, singurul operator care asigura serviciul de transport al energiei electrice în România. Își plasează rapid oamenii în consiliul de administrație și numesc un nou director general. 

Filiala care asigură mentenanța, SMART S.A., este dată, în decembrie 2019, pe mâna unei tinere speranțe a partidului, Florin Melciu, vicepreședinte PNL Sectorul 4.

Guvernul PNL a trimis la societatea în cauză și Corpul de Control. După consultarea raportului anchetei, Libertatea titra: „Jaf la Transelectrica”.

Odată cu Florin Melciu, la Smart S.A. aterizează și Mihaela Prodeus, în fruntea Serviciului de secretariat, relații publice și arhivă. Cei doi sunt vechi camarazi de arme, atât la partid, căt și în alte instituții de stat.

Pe cei doi îi regăsim alături încă din 2005, când au fost colegi în conducerea Pieței de Gros, proiect public care a înghițit zeci de milioane de euro, finalizat în 2010 cu un răsunător faliment.

La alegerile din septembrie, Melciu câștigă un loc de consilier municipal la Primăria Capitalei. El demisionează din fruntea Smart S.A. 

Mihaela Prodeus (drepata sus) îl ține de braț pe Florin Melciu la o reuniunea a filialei PNL | Sursa foto: Facebook

Se face rapid rocada. Prodeus este numită de Consiliul de Administrație director general, iar Melciu preia Serviciul Administrativ, Relații Publice și Arhiva, prin concurs. De ani buni, Prodeus notează în declarațiile de avere că l-a împrumutat pe Melciu cu 30.000 de lei.

Gașca liberală capătă proporții

Prima mișcare pe care o face noul director general este să-și plaseze un apropiat în fruntea Direcției Logistică și Administrativ, pe Daniel Ionuț Dogaru. Cei doi au lucrat împreună în toate instituțiile prin care s-a perindat Mihaela Prodeus după ce a plecat de la Parlament, unde a fost consilier juridic.

Dogaru a fost director la piața de gros. Prodeus, adjunctă. După falimentare, partidul îi asigură Mihaelei Prodeus postul de șef la Sala Polivalentă. Dogaru devine director general adjunct. 

În 2016, Mihaela Prodeus câștigă pe listele PNL un loc în Consiliul Local la Primăria Sectorului 4. Ea renunță la mandat după câteva luni, în mai 2017, pentru un post cu perspective mult mai interesante: director adjunct la Direcția Piețe și Gestionare Activități Comerciale Sector 4. Și aici apare Dogaru – șef birou control. Libertatea a scris în 2019 despre cum direcționau cei doi contracte către colegi de partid.

Destinele celor doi sunt legate și în declarațiile de avere scrise de-a lungul timpului. Amândoi figurează în cadrul unei obscure Asociații Midas din Târgu Lăpuș, județul Maramureș. Când el director general, când ea. 

Prodeus vinde o casă la Bragadiru unui anume Dogaru T. în 2016. Dogaru scrie că și-a cumpărat o casă în Bragadiru în 2016.

Candidată PNL la Cameră

Contactată de Libertatea, Mihaela Prodeus spune că a fost numită director general pentru patru luni începând cu data de 3 noiembrie și recunoaște că se cunoaște de mult timp cu Florin Melciu „Eu am ajuns la Smart acum un an, prin concurs. Nu vă pot da mai multe informații prin telefon”.

Mihaela Prodeus candidează pe lista PNL pentru Camera Deputaților în București, listă deschisă de Ludovic Orban.

Consiliul de Administrație, confiscat

De altfel, Consiliul de Administrație al Smart S.A. s-a umplut de oameni de casă ai PNL, remunerați cu 3400 de lei lunar.

Componența Consiliului de Administrație al Smart S.A:

  • Președinte CA – Florentin Popa – secretar general PNL Argeș.
  • IONESCU Rareș Alexandru. PNL Călărași, fost președinte al Consiliului de Administrație de la Spitalul Județean Călărași. Provine de la PD. A mai fost director al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă și comisar-şef al Gărzii de Mediu Călăraşi.
  • Silviu Soceanu – avocat, reprezentant al PNL în birourile electorale din Ialomița
  • Teodor Buta – consilier județean PNL Dâmbovița
  • Coșa Oana Ștefania – a activat ca referent la ADP sectorul 4

Președintele CA, secretar general PNL Argeș: „Am avut două firme, dar n-au fost ale mele”

Florentin Popa | Sursa foto: Facebook

Președinte al Consiliului de Administrație de la Smart.SA. a fost numit în februarie Florentin Popa, un liberal care a ratat de mai multe în alegeri postul de primar în comuna Vedea din județul Argeș. Din 2017, el ocupă funcția de secretar general al filialei PNL Argeș. 

Florentin Popa a explicat pentru Libertatea ce anume a recomandat-o pe Mihaela Prodeus pentru postul de director general, dar și ce anume îl recomandă pe el la șefia CA.

Libertatea: -Cum a fost numit directorul de la Smart S.A.?
Florentin Popa: La Smart S.A, director a fost Melciu Florin, până la momentul alegerilor locale, când a fost ales consilier general la Primăria București. După care dânsul și-a dat demisia și a fost numită doamna Prodeus. Doamna Prodeus era deja încadrată la societate.

– Este specialistă în domeniu?
– Vă referiți la partea de tehnică?

– Da, dacă are vreo legătură cu domeniul de activitate al societății?
– Ca director, trebuie în primul rând să fii un bun manager, părerea mea. Și dacă ai condus societăți sau oameni sau instituții și ai avut rezultate, părerea mea este că în orice domeniu poți să faci față ca manager, pentru că specialiștii se află sub manager și poate fi cerută părerea specialiștilor care sunt încadrați în societatea respectivă.

– Și ce societăți a condus doamna prodeus, ce o recomandă ca manager?– Păi presupun că CV-ul este public. Verificați și dumneavoastră asta.

– Da, dar dumneavoastră în calitate de președinte al Consiliul de Administrație ar trebui să știți…
– Da… Știu că a fost în conducerea piețelor din București, ceva de genul ăsta, nu am reținut exact, am citit CV-ul dumneaei, dar nu l-am memorat.

– Păi când s-a luat această decizie, nu s-a analizat dacă este un bun manager?
– Ba da. S-a analizat și s-a ajuns la concluzia că este un bun manager.

– Nu vi se pare ciudată trecerea asta de la piețe la o companie strategică în electricitate?
– Eu v-am explicat și mai devreme. Până la urmă, a manageria o societate nu înseamnă că trebui să cunoști câți volți circulă pe linia de înaltă tensiune sau ce aparatură tehnologică trebuie să dețină o firmă de mentenanță. Ca manager trebuie să ai niște idei care să aducă societatea pe profit. Dumneavoastră trebuia să vă interesați, în primul rând, în ce situație a fost lăsată Smart-ul în decembrie anul trecut și după aceea să faceți comparație unde se află la momentul de față.

Experiență managerială „la privat”

– Dar pe dumneavoastră, ce anume v-a recomandat pentru a intra în consiliul de administrație?
Eu sunt economist de profesie și am o licență în economie.

– Ați ocupat funcții manageriale?
– Da, dar în domeniul privat.

– Ne puteți spune unde anume?
– Nu.

– Din documentarea pe care am făcut-o în presa locală, se pare că aveți un magazin în comuna Vedea. Este adevărat?
– Nu mai am niciun magazin la Vedea.

– Ați avut?
– Am avut două firme, dar nu le-am avut eu, au fost societățile soției. 

– Deci este vorba despre un magazin.
– Era vorba de mai multe spații, nu numai un magazin. Spații comerciale, servicii și comerț.

– În afară de aceste magazine, ați mai avut și altă experiență managerială?
– V-am mai spus, în domeniul privat. (…) Credeți că pentru a ocupa o funcție trebuie neapărat să ai o experiență? Sau să ai o calificare? Ce credeți dumneavoastră că este mai important?

– Când vorbim despre o companie de nivelul Transelectrica, cred că amândouă…
– Pe această logică, tinerii noștri care ies de pe băncile facultății nu au niciodată nici o șansă să ocupe o funcție, dacă obligatoriu trebuie să aibă experiență într-un anumit domeniu.

– Deci, dumneavăastră vă considerați un tânăr care a primit o șansă?
– Nu la asta mă refer, eu vorbeam ca și idee… Generic, să zic așa.

Ce este Smart S.A.

Smart S.A. este o societate comercială cu capital integral de stat, care a luat ființă în 2001 prin reorganizarea unor activități din cadrul Transelectrica. 

Potrivit regulamentului de funcționare, „Smart S.A. are ca obiectiv urmărirea continuității de funcționare în condiții de deplină siguranță a Sistemului Energetic Național din punct de vedere al rețelei electrice de transport prin asigurarea serviciului de mentenanță”. Compania are acoperire națională și deține opt filiale.

Societatea este controlată de Transelectrica cu 70% din acțiuni, restul titlurilor fiind în posesia Ministerului Economiei. Acționarul majoritar al Transelectrica este Secretariatul General al Guvernului (SGG), cu peste 58% din capital.

 
 

Urmărește-ne pe Google News