Conflit în interiorul PNL, pe votul la poiectul de lege iniţiat de un grup de parlamentari PSD care dă undă verde aleşilor locali să aibă activităţi în domeniul privat, care nu sunt în legătură cu atribuţiile funcţiei. O parte din deputații PNL au susținut pe față, în dezbaterea din plen, proiectul PSD-ului, asta deși decizia conducerii partidului era de respingere a propunerii legislative.
Singurii care au făcut Opoziție în plen au fost parlamentarii de la USR, care au anunțat că votează împotriva proiectului de lege.
Stelian Ion, membru în comisia juridică, a atras atenția că raportul MCV al Comisiei Europene cere ca toate modificările legislative, în privința incompatibilităilor, să fie discutat și cu ANI și alte instituții.
”Nu s-a făcut nici de această dată acest lucru. S-au promovat de la începutul acestui mandat un număr de 5 proiecte de lege pe acest subiect. Ce se vrea? Ca primarii, viceprimarii să poată desfășura orice fel activități în domeniul privat, care chipurile nu au legătură cu activitatea lor. Vom vota împotriva acestui proiect”, a declarat Stelian Ion.
Roman: ”Eu cred că vremea clișeelor în administrație trebuie să treacă. Dacă vrem oameni pregătiți, incoruptibili, trebuie să avem curajul să spunem”
Deputatul PNL Florin Roman a lăudat proiectul inițiat de adversarii de la PSD, el precizând că vorbește în calitate de președinte al comisiei de administrație publică din Camera Deputaților.
”Vreau să avem o administrație europeană și vreau să spun un lucru pe care puțini colegi îl cunosc. Le-am povestit o întâmplare de acum câțiva ani de când eram vicepreședinte CJ Alba, când m-am întâlnit cu un reprezentant al administrației publice din Lyon, Franța. Dânsul avea trei funcții cumulate, era primar de comună, vicepreședinte al regiunii Lyon și președinte al unei Autorități a statului, o autoritate aeronautică. Dânsul m-a întrebat cât câștig ca vicepreședinte de Consiliu Județean și omolog al lui. Atunci aveam un salariu de 3.200 de lei și eram ordonator de credite pe 3 miliarde. Mi-a fost rușine să îi spun că salariul meu este echivalentul a o mie de dolari și am spus că undeva la o mie de euro. Prima lui întrebare a fost că nu e în regulă. Mi-a spus: Eu câștig 16.000 de euro, dacă aș câștiga atât, aș fi predispus la corupție”, a povestit Roman în plenul Camerei Deputaților.
Deputatul PNL a continuat: ”Eu cred că vremea clișeelor în administrație trebuie să treacă. Dacă vrem oameni pregătiți, incorupțibili, trebuie să avem curajul să spunem. Acel om avea un mic business, făcea produse lactate. I-am spus: Dacă la noi era așa, ne urcau pe garduri. (..) Vă repet acest lucru până înțelegeți: Nu vă mai uitați la cei din administrația locală ca la niște infractori”.
Nicolicea: ”În domeniul rural fiecare are un lot de pământ, animale pe care le crește. Imaginați-vă că vrea să vândă din produse și nu poate”
Eugen Nicolicea, de la PSD a precizat că, prin această lege s-a făcut o egalizare, pentru că prefecții au această posibilitate de a face afaceri și este normal să aibă și cei din administrația locală acest drept.
”Aberații am auzit și la comisie. Vreau să vă spun că în domeniul rural fiecare are un lot de pământ, animale pe care le crește. Imaginați-vă că vrea să vândă din produse și este pus în starea de incompatibilitate”, a explicat președintele comisiei juriedice.
Tudor Benga, de la USR, a intervenit și el și a arătat că marți, în comisia de administrație s-a discutat două ore pe acest proiect.
”Este o lungă listă de jelanii despre cum în România regimul incompatibilităților este mai aspru decât în toată Europa. Discutăm cum ne așteptăm noi să facem performanță dacă oamenii nu sunt plătiți bine. Anul trecut, ați dat liber la salarii mărite în primării pe același consideret. Avem un aparat adminstrativ mărit. Ceea ce ținem acum este o administație care nu aduce profit. Spuneți că în Parma, Lyon, aleșii locali au dreptul să facă business. În aceste țări occidentale nu s-a furat ca în codru, cum s-a furat în România în ultimii 25 de ani. Există nenumărate exemple de primari care au avut activitate dedicată pentru spolierea banului public. (..) S-a furat ca în codru și dacă vrem să stopăm acest lucru, trebuie să menținem aceste incompatibilități”, a spus Benga.
Marton Arpad, de la UDMR, a pledat în favoarea ridicării incompatibilităților pentru aleșii locali care vor să facă afaceri.
UDMR: ”Este o oportunitate să le dăm posibilitatea să arate că sunt buni gospodari”
”În mediul rural se aleg primarii dintre bunii gospodari, nu partidul, ci omul. (..) Să nu aibă dreptul să aibă animale? Noi avem această specificitate de a dori să fie aleși doar oamenii care nu au nicio avere și care nu au avut nicio activitate decât cea de primar. Adică nu bunii gospodari. Eu cred că este o idee greșită, poate unii de aceea găsesc alte mijloace de a ajunge la alte sume de bani. Este o oportunitate să le dăm posibilitatea să arate că sunt buni gospodari”, a explicat Arpad.
Un alt liberal, Marius Pașcan s-a declarat împotriva proiectului de lege. El a afirmat în plen că un primar știe când candidează la ce se înhamă și știe că trebuie să se ocupe prioritar de funcția publică.
”Un bun primar nu va avea timp să se ocupe de afaceri personale, vă asigur. Îl vulnerabilizați pe un primar dacă îl lăsați să vândă zarzavaturi, îl faceți culpabil, va avea pârghiile puterii și posibilitățile să stimuleze pe cei care fac afaceri cu el, adică indirect să își ajute propria firmă”, a spus Pașcan.
Cătălin Rădulescu, deputatul căruia PSD i-a retras sprijinul politic, a declarat de la tribună că se așteaptă această lege, de către primari, de peste 4 ani de zile.
”Sper să o trecem și mulțumesc colegilor liberali care o vor susține, pentru că se așteptă să fie reparată de mulți ani de zile. Dumnevoastră credeți că un primar care crește oi sau face miere are o problermă cu activitatea Primăriei? Sau că el, în timpul liber nu poate face aceste activități? Această lege a creat numai aberații, de la început”, a spus Rădulescu, precizând că sunt peste 580 de primari în procese pe incompatibilități legate de implicarea în diferite afaceri.
”Astăzi facem o reparație morală”, a concluzionat Rădulescu.
Deputaţii au adoptat legea care permie aleşilor locali să aibă alte activităţi în mediul privat, care nu au legătură cu activitatea din administraţie. Mai mult, prin proiectul de lege, conflictul de interese şi incompatibilităţile se prescriu după trei ani. Opoziţia a criticat legea, acuzând coaliţia de guvernare că „lucrează pentru primarii condamnaţi”. Camera Deputaţilor este decizională în acest caz, iar legea merge la promulgare.
Deputaţii au adoptat proiectul de lege prin care primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene, plus consilierii locali şi judeţeni vor avea voie să aibă afaceri în mediul privat, dacă activitatea nu are legătură cu mandatele lor. Este vorba despre un proiect iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV. Secretul siluetei Oanei Zăvoranu. La 45 de ani, arată impecabil, fără să facă nimic: “Mănânc dulciuri ca la balamuc”