În cadrul ședinței interne de la Parlament, PNL a mandatat o echipă de negociere care să poarte discuții în coaliția cu PSD.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat în conferința de presă de după ședința BPN că o variantă posibilă este comasarea alegerilor europarlamentare, primele din acest an, cu cele locale, dar a adăugat că nu este nimic bătut în cuie.
„A existat o analiză la nivelul fiecărui intervenient. În final, fiecare dintre dumnealor și-a prezentat punctul de vedere, susținând ca o variantă posibilă și benefică comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, dar există și alte variante în analiză. Noi trebuie să identificăm care este cea mai bună soluție pentru consolidarea democrației, pentru cetățenii României, pentru facilitarea procesului electoral în România”, a afirmat Ciucă.
Ciolacu: Nu am luat o decizie
Consiliul Politic Național al PSD, reunit și el miercuri, nu a luat însă o decizie oficială în privința comasării alegerilor. Dacă negocierile cu PNL reușesc, întregul calendar pentru alegeri va fi stabilit rapid în perioada următoare.
„Cu certitudine pe 9 iunie o să avem alegeri europarlamentare. Nu am luat o decizie în interiorul partidului şi plus că nu putem să o luăm singuri. Cu toate că alţi colegi de coaliţie nu cunosc acest detaliu şi această comasare. De aceea am stabilit cu toţi colegii parlamentari că nu vor vota nicio modificare legislativă în acest moment în ceea ce priveşte comasarea alegerilor sau decalare a vreunui rând de alegeri”, a spus și președintele PSD, Marcel Ciolacu, după ședința internă a social-democraților.
Surse din conducerea PSD au declarat ieri, 30 ianuarie, pentru Libertatea, că PSD este de acord să susțină ideea comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, însă numai dacă se ajunge la un acord politic cu PNL, inclusiv pentru prezidențiale.
De asemenea, social-democrații au susținut, pe surse, că din această comasare nu ar trebui să câștige doar liberalii. Unele voci din PSD au avansat și un scenariu cu un „acord pentru 10 ani de stabilitate”, în care PSD să dea președintele pentru primii cinci ani.
Patru tipuri de alegeri sunt programate în acest an, este vorba despre alegerile europarlamentare, alegerile locale, alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale.
USR: „O comasare a alegerilor, un abuz”
Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat pentru Hotnews că o eventuală comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale, „la milogeala generalului Ciucă”, ar fi un atac asupra democrației.
„PNL își dorește cu disperare să nu plătească nota de plată a guvernării, ei știu că au făcut rău că s-au luat în brațe cu PSD. Toate au un decont la alegeri”, a spus Drulă, care acuză PNL şi PSD că „vor să confuzeze electoratul, să îi scape mâna și să pună ștampila și la alte alegeri”.
„O comasare a alegerilor, un abuz. Generalul Ciucă dă dovadă de lașitate. Mă așteptam la o anumită demnitate”, a mai spus preşedintele USR.
Expert Forum: Comasarea alegerilor va crea haos electoral
Expert Forum a publicat miercuri, 31 ianuarie, răspunsul mai multor organizaţii non-guvernamentale la intenția PSD și PNL de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale în luna iunie, considerând că aceasta „limitează anumite drepturi ale alegătorilor și afectează competiția electorală și principiile securității juridice”
„Solicităm ca PNL și PSD să renunțe la astfel de propuneri și să organizeze alegerile astfel încât să nu afecteze drepturile electorale fundamentale, conform principiilor constituționale și standardelor internaționale asumate”, transmit organizaţiile într-o scrisoare deschisă.
„Comasarea alegerilor va avea efecte negative din mai multe puncte de vedere. Modificarea legislației electorale pe teme majore, cu mai puțin de cinci luni înaintea alegerilor contravine standardelor internaționale asumate de România”, susțin organizațiile semnatare.
De asemenea, organizațiile afirmă că, prin comasarea celor două runde de alegeri, va fi afectat dreptul de vot, întrucât pentru alegerile locale s-ar elimina de facto dreptul de a vota la adresa de reședință pentru alegătorii care nu și-au înregistrat reședința cu cel târziu șase luni înaintea datei alegerilor, adică la începutul lui ianuarie.
Printre drepturile afectate se numără dreptul de a candida și a de fi ales, întrucât desfășurarea alegerilor în paralel ar elimina posibilitatea depunerii de candidaturi pentru ambele tipuri de alegeri, mai susțin ONG-urile, care spun că argumentele pe care le-au adus cele două partide în spațiul public „nu se susțin” și „sunt strict calcule politice, bazate pe interese de partid”.
Semnatarii scrisorii sunt: Expert Forum, Asociația CIVICA, Centrul pentru Resurse Civice – membre ale Coaliției VotCorect, Centrul pentru Inovare Publică, Romanian Quantitative Studies Association, ActiveWatch, Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentā, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie – VeDem Just, Corupția Ucide, Funky Citizens, Centrul FILIA, APADOR-CH, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Aradul Civic, Sanda Foamete – activist civic, observator la vot, voluntar Coaliția Cod Electoral Acum, Maria Krause – expert electoral, voluntar Coaliția VotCorect, Claudiu Tufiș – Conferențiar Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, Oana Marinescu – Consultant Comunicare Strategică.
Trandafir • 01.02.2024, 11:09
Comasa= Brambureala. PNL si PSD incearaca sa castige voturi cu ajutorul primarilor.
ciobanudorin_2006 • 01.02.2024, 09:55
Politici liberale cand creaza PNL ? Locuri de munca plătite echitabil când creează PNL ? Nu ca alții ar fi mai breji....Ca se urnesc cu x cu y chiar nu ma interesează.PNL când scoate evaziunea la suprafață?Și munca la negru ? Hmmmm...asa sa guvernam de a *** ..i masa putem oricare . Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor. Serios ? jignitor ?Ziariști de 2 bani.
mariussorin75 • 01.02.2024, 09:03
haos nehaos, comasate necomasate....pentru noi tot aia e, tot astia or sa iasa ca altii nu sunt. Viitorul e sumbru