„În 2019, Dragnea extinde taxa pe lăcomie la persoane fizice! Domnule Tăriceanu, și cu această taxă sunteți de acord? Spuneți public”, a scris Cîţu, pe Facebook.
Potrivit senatorului, sunt mai multe scenarii luate în calcul. Unul ar fi ca salariile mai mari decât salariile unui ministru să fie taxate suplimentar. Această variantă ar fi susţinută de Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe. Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, vrea însă ca toate veniturile să fie taxate suplimentar, susţine Florin Cîţu.
Liberalul afirmă că există deja calcule pe care Comisia de Prognoză a început să le facă, pentru a vedea care variantă ar aduce mai mulţi bani la buget.
„ANAF face o evaluare la prețul pieței a bunurilor deținute de o familie și supra-taxează veniturile peste un anumit prag. Să fie mai clar, taxează activele dar și producția personală în cazul în care aveți livezi, stupi etc”, spune Florin Cîţu.
Guvernul ar intenţiona să atragă la buget undeva pe la 4,6 miliarde de lei în 2019, adică un miliard de euro.
„Nu mai este niciun secret. Bugetul este praf. Banii din taxarea băncilor, jocurilor de noroc, energie, CAS la veniturile altele decât salariile, contracte part-time, supraacciza, TVA defalcat nu ajung”, avertizează liberalul.
«Taxa pe lăcomie», în vigoare
Deşi se angaja să nu crească taxele, Guvernul a aplicat, la final de an, un nou impozit pentru bănci – aşa-numita «taxă pe lăcomie».
Taxa urmează să fie plătită de bănci în cazul în care ROBOR trece de 2%. Indicele ROBOR reprezintă media dobânzilor cu care băncile se împrumută între ele. În funcție de acesta se calculează dobânzile la creditele în lei.
Măsura a fost puternic contestată, atât de Opoziţie, cât şi de reprezentanţii băncilor şi ai mediului de afaceri. Ei spun că această taxă se va întoarce împotriva clienţilor, care vor putea lua mai greu credit. Inclusiv statul român este de aşteptat să se împrumute mai greu pe pieţele financiare din cauza acestei taxe.
OUG prin care se instituie această taxă a fost publicată în Monitorul Oficial şi a intrat deja în vigoare.
Citeşe şi: Gafe, jigniri şi declaraţii controversate ale politicienilor în 2018: aluzii la „autişti”, „lichidare fizică”, „asasini plătiţi” şi acuzații de antisemitism