Orban a declarat că delegația PNL i-a prezentat președintelui României poziția politică a partidului. ”În discuțiile cu formațiunile politice, altele decât PSD, nu s-a reușit degajarea unei noi majorități, astfel că așteptăm decizia președintelui”, a spus Ludovic Orban.
Președintele PNL a mai spus că partidul său va vota în Parlament împotriva oricărui guvern care conține PSD în el și a amintit faptul că liberalii ar agrea ideea alegerilor anticipate.
”Încă nu s-a ajuns la vot în Parlament, decizia noastră este clară în a ne implica în împiedicarea învestirii unui guvern condus de PSD. Din calculele legate de ponderea parlamentară, suntem încă departe de a construi o majoritate”, a mai spus Orban.
PNL cere ca Sevil Shhaideh să nu se mai regăsească în viitoarea formulă guvernamentală
Raluca Turcan, liderul grupului parlamentar liberal din Camera Deputaţilor a transmis că „PSD îi acoperă urmele ministrului Shhaideh, iar prerogativele Parlamentului sunt călcate în picioare de coaliţia guvernamentală”, după ce în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a fost respinsă solicitarea ca aceasta să fie prezentă la ‘Ora Guvernului’ pentru a da explicaţii asupra modului în care s-au alocat fondurile prin PNDL imediat după ce şi-a prezentat demisia din Guvern.
„Timp de mai multe luni Programul Naţional de Dezvoltare Locală a fost nefuncţional, iar în perioada crizei politice ministrul Dezvoltării a ‘mituit’ baronii PSD, exclusiv pe criterii politice şi de clan, cu bani din bugetul public. La numai câteva ore de la momentul în care şi-a prezentat demisia din Guvern, ministrul Dezvoltării a direcţionat din pix cele mai mari sume prin PNDL către fiefuri pesediste – primării de sector, Teleorman, Argeş, Olt, Ialomiţa, Brăila – tocmai pentru a fideliza liderii PSD şi a-i menţine captivi în tabăra şefului PSD, domnul Liviu Dragnea”, precizează Turcan.
Au început consultările de la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea premierului. Liderii PSD și ALDE dar și cei de la PNL au discutat cu șeful statului. Propunerea coaliției PSD-ALDE pentru această funcție este Mihai Tudose, fost ministru al Economiei în Guvernul Grindeanu, în timp ce PNL nu a venit cu nicio propunere de prim-ministru.
Consultările au fost declanșate după adoptarea moțiunii de cenzură a PSD-ALDE, împotriva propriului Guvern. În urma discuțiilor cu fiecare formațiune în parte, președintele Iohannis va anunța propunerea de premier. Din acel moment, prim-ministrul desemnat trebuie să își aleagă o echipă de miniștri cu care va merge în fața Parlamentului, pentru votul de învestitură.