Deputatul liberal susţine că iniţial s-au făcut o serie paşi înainte, importanţi şi necesari pentru administraţia publică românească, dar în perioada dezbaterilor, înainte de a intra la votul Senatului, prin amendamente majore făcute de grupul PSD în comisia specială pentru Codul administrativ, „s-au impus o serie de reglementări care, fără nicio exagerare, întorc administraţia publică românească înainte de 1989”.
Potrivit sursei citate, practic, rolul funcţiei publice, elementul de bază al unei administraţii profesioniste, este desfiinţat, iar din Agenţia Naţională a Funcţionarului Public „mai rămâne clădirea, un preşedinte într-un birou şi portarul, în rest ANFP-ul este o cutie poştală”, a spus Dobre, potrivit Agerpres.ro.
„Prefecţii şi subprefecţii devin demnitari, cu rang de secretar de stat, respectiv subsecretar de stat, cei 2.000 şi mai bine de şefi de servicii deconcentrate devin manageri cu statut de demnitar, respectiv de subsecretar de stat. România va fi singura ţară din Europa care va avea 2.500 – 3.000 de secretari şi subsecretari de stat”, a declarat Dobre.
În opinia sa, „nici pe vremea comunismului, un şef de instituţie nu-şi putea permite ceea ce această lege va permite”.
„Ministrul va tăia şi spânzura, de-a lungul şi de-a latul scumpei noastre patrii, iar în fiecare structură locală deconcentrată, la rândul lui, şeful – mare, mic, manager, demnitar, cu rang de subsecretar de stat – va da afară când vor muşchii lui, va angaja pe cine doresc muşchii lui, va transforma funcţii, categorii din sistemul de funcţionari publici când vrea şi cum vrea”, a mai spus deputatul PNL.
Dobre a precizat că PNL a luat o decizie politică la nivelul conducerii şi nu va vota acest Cod administrativ, iar liberalii se vor strădui în cursul dezbaterilor să corecteze, atât cât vor reuşi, o serie întreagă de dispoziţii aberante.
Comisia parlamentară specială a reexaminat, miercuri, proiectul de Cod administrativ şi a dat un raport de admitere cu amendamente admise care îl înlocuieşte pe cel vechi. „În urma reexaminării proiectului de lege, membrii comisiei au hotărât cu majoritate de voturi să adopte un raport înlocuitor de admitere cu amendamente admise, prezentate în Anexa nr.1 şi Anexa nr.2. Ele fac parte integrantă din raportul înlocuitor”, a declarat deputatul PSD Marcel Ciolacu, preşedintele comisiei.
Codul Administrativ a fost retrimis la comisie, în ultima ședință a plenului Parlamentului din această sesiune. Surse politice au precizat pentru Libertatea că PSD a promis UDMR introducerea pragului de 20% pentru limba maternă în administrația locală, amendament respins în dezbaterile de până acum. Măsura nu vine ca o noutate. Negocieri similare, pe fix aceeași prevedere, au avut loc și anul trecut între PSD și UDMR, înaintea moțiunii de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Sorin Grindeanu.