Partidul Național Liberal a anunțat că susține decizia președintelui Klaus Iohannis de nu o revoca pe Laura Codruța Kovesi și că gestul firest al ministrului Justiției este acela de a-și da demisia.
„Partidul Național Liberal susține decizia președintelui României, Klaus Iohannis, de a refuza revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, propusă de ministrul Justiției și avizată negativ de Consiliul Superior al Magistraturii. Urmare a acestei decizii, care reprezintă atributul exclusiv al președintelui României ce nu poate fi cenzurat, conform legii în vigoare, gestul firesc al ministrului Justiției într-o țară normală era acela de a-și depune demisia din funcție.
Cu toate acestea, Tudorel Toader insistă în a se erija în avocatul celor certați cu legea, a liderilor PSD-ALDE, anunțând în numele acestora sesizarea Curții Constituționale. Menționăm faptul că ministrul Justiției nu poate sesiza Curtea Constituțională, iar într-un astfel de caz doar prim-ministrul și președinții celor două camere ale Parlamentului pot întreprinde un astfel de demers.
În plus, demersul anunțat de Tudorel Toader nu are fundamentare juridică, deoarece președintele României a acționat strict în limitele impuse de lege, iar acest lucru reiese tocmai din actuala reglementare care stabilește caracterul consultativ, pentru președinte, al avizului CSM. În cazul în care președintele României ar fi fost obligat să valideze propunerea ministrului Justiției, avizul CSM nu și-ar fi găsit sensul.
Mai mult decât atât, întreaga argumentație pe care s-a bazat propunerea de revocare a șefului DNA formulată de Tudorel Toader a fost desființată de CSM, garantul constituțional al independenței justiției”, transmite PNL, într-un comunicat de presă.
Klaus Iohannis nu o revocă pe Laura Codruța Kovesi. Președintele a făcut anunțul luni seară, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni. „Motivele de revocare nu au fost de natură să mă convingă”, a declarat Iohannis.
„În februarie, ministrul mi-a trimis propunerea de revocare și raportul. Ultimul cuvânt îl are conform legii președintele. La mijlocul lunii martie mi-a fost înaintat și avizul CSM, care a ajuns la o altă concluzie decât așa-zisul raportul al ministrului. Avizul a fost unul negativ, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, adițional. Constat că în analiza acelorași acțiuni sau inacțiuni și în aplicarea acelorași texte legale, două autorități ale statului, Ministerul Justiției și CSM, ajung la concluzii diametral opuse. Am solicitat departamentelor de specialitate o analiză și câteva propuneri. Analizând motivele, am constat că autorul raportului consideră că acesta este o luare de poziție față de dezbaterile publice din ultimul an, ceea ce induce percepția că evaluarea ministrului Justiției poate fi subiectivă”, a declarat Iohannis.
La foarte scurt timp după declarațiile lui Klaus Iohannis, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va sesiza CCR, după refuzul președintelui de a o revoca pe șefa DNA.
„În condițiile în care Președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA; În condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente; Văzând legislația aplicabilă în acest domeniu; Valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional, Vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA!”, a anunțat Tudorel Toader, pe Facebook.