”Cerem majorității parlamentare PSD-ALDE, tuturor partidelor parlamentare, voință politică pentru ca problema să fie repede tranșată în Parlament , printr-o soluție legislativă care să prevadă finanțarea Monumentului (amendarea proiectului de lege privind Centenarul Marii Uniri). Cerem apoi Guvernului Grindeanu ca, în cooperare cu autoritățile locale, să se ocupe de finanțarea și derularea la timp a lucrărilor”, a spus într-o conferință de presă, la Sibiu, liderul interimar al PNL, Raluca Turcan.
Potrivit acesteia, PNL are datoria morală să facă acest demers față de înaintașii săi, față de toți cei care au înfăptuit actul de naștere al României moderne.
Deputatul liberal de Alba, Florin Roman, a explicat, la rândul lui, că dacă lucrările la monument şi la reabilitarea infrastructurii istorice din Alba Iulia nu vor începe până la jumătatea acestui an, centenarul va prinde oraşul Marii Unirii ca pe un mare şantier.
”Monumentul Unităţii Naţionale, monumentul Marii Uniri, făcut de sculptorul Buculei, este agreat de Ministerul Culturii. Există şi o lege adoptată de Senatul României, dar care din păcate este blocată de doi ani de zile la comisia de buget finanţe a Camerei Deputaţilor. Amplasat în faţa Catedralei reîntregirii neamului de la Alba Iulia, un edificiu înalt de 28 de metri şi care reprezintă cel mai bun element pentru a simboliza Marea Unire. Acest monument nu va putea fi făcut dacă nu va fi aprobat până la mijlocul acestui an, pentru că construcţia lui durează circa un an de zile, un an şi ceva. Dacă nu mişcăm acest lucru până la mijlocul anului, acest proiect foarte bun şi dorit de toţi românii din păcate nu poate fi realizat la 100 de ani de la Marea Unire”, a spus deputatul PNL.
În 2018, se împlinesc o sută de ani de la înfăptuirea Marii Uniri. Anul trecut, Guvernul României a aprobat înfiinţarea Departamentului Centenar al cărei obiectiv e coordonarea organizării proiectelor aniversare.