Amendamentul depus de PSD va fi discutat marți într-o ședință comună a Comisia de cultură a Camerei Deputaților și Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor, deși, astăzi în jurul amiezii, membrii acestora au primit un mesaj că ședința a fost amânată. Despre acest subiect a scris astăzi și G4Media.
După doar câteva minute, schimbarea s-a schimbat, iar ședința a fost convocată din nou, la ora 15.00. Toate cele trei mesaje, și cel inițial de convocare, apoi cel de amânare și din nou cel de reconvocare au fost trimise de președintele Comisiei de cultură, deputatul USR Iulian Bulai, care explică:
„A venit astăzi domnul Ioan Sărmaș de la PNL la mine și mi-a spus astăzi că liberalii nu mai participă și că ei nu mai susțin amendamentul. Am decis în aceste condiții să amân ședința. După câteva minute, probabil după ce cei de la PSD au pus presiune, a venit și mi-a spus că s-au râzgândit și că vor fi prezenți. Am dat mesaj atunci că ședința se va ține, dar în format fizic și nu online, cum era inițial”, a spus Bulai pentru Libertatea.
PNL: Probabil că vom susține amendamentul
Contactat de Libertatea, Sărmaș a declarat că liberalii vor susține amendamentul, iar modificarea va trece. „Vom vedea însă ce se va întâmpla în comisie, dar probabil că îl vom susține”, a mai spus acesta.
După votul din comisiile reunite, amendamentul va ajunge la vot în Camera Deputaților, acolo unde PNL și PSD au majoritatea voturilor, iar de aici, la Senat, care este cameră decizională, iar ulterior, la promulgare, la președintele Iohannis.
Ce prevede schimbarea propusă de PSD
Concret, schimbarea propusă de social-democrați este scoaterea cu totul a unui alineat din Lege referitor la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) nr. 504/2002.
Mai exact, abrogarea alineatului (6) din articolul 20, care sună astfel:
„(6) Fostul președinte (n.r. al CNA) demis nu mai poate fi reales în funcție până la expirarea mandatului”.
În motivarea modificării, parlamentarii PSD amintesc că CNA este un organism colegial, că deciziile în cadrul instituției sunt luate de cel puțin 6 membri dintre cei 11, lăsând să se înțeleagă și că șeful instituției nu ar trebui să fie pedepsit atunci când Parlamentul respinge raportul anual, adică cum s-a întâmplat în vară, când reprezentanta PSD, Monica Gubernat, și-a pierdut funcția.
„Potrivit art. 11 din lege, Consiliul este un organism colegial, „este compus din 11 membri și este numit de Parlament„. Caracterul colegial în luarea deciziilor este conturat la art. 11 din lege, în sensul că, în îndeplinirea funcțiilor și a atribuțiilor, Consiliul deliberează în prezența a cel puțin 8 membri, deciziile fiind adoptate cu votul a cel puțin 6 voturi. Raportul anual al CNA cuprinde activitatea desfășurată de către Consiliu în integritatea competențelor date prin lege a organismului colegial. Potrivit art. 13 din lege, membrii Consiliului pot fi demiși în condițiile expres prevăzute la lit. a), respectiv în caz de incapacitate de a-și exercita funcția, și la lit. b), în cazul unei condamnări penale. În concluzie, prin abrogarea art. 20 alin. (6) se restabilește integritatea responsabilității colegiale a Consiliului, în conformitate cu articolele precizate mai sus” -se arată în motivarea din spatele amendamentului.
Monica Gubernat a fost demisă pe 15 iunie după ce plenul Parlamentului a respins raportul de activitate al Consiliului Naţional al Audiovizualului pe anul 2020. Raportul a căzut cu 240 „contra” şi 35 voturi „pentru”. Gubernat era șefa CNA din iulie 2019.
Liderii PSD tac
Libertatea a încercat să ia legătura cu liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, care n-a răspuns solicitării ziarului, dar și cu social-democratul Ionuț Vulpescu, membru în comisie. În schimb, senatorul Lucian Romașcanu, fost ministru al culturii și unul dintre politicienii PSD cu dese luări de poziție referitoare la CNA, a menționat că nu are detalii, având în vedere că „legea nu a ajuns încă la Senat”.
ActiveWatch: „Modificarea îi vulnerabilizează pe membrii CNA”
Ziarul a solicitat un punct de vedere și de la organizația de monitorizare a presei ActiveWatch, organizație al cărei fost președinte, Mircea Toma, este acum membru CNA.
Active Watch a răspuns prin președintele Liana Ganea.
„Ca la orice reconfigurare guvernamentală, CNA a intrat și el în trocul politic generat de împărțirea de sinecuri între partidele politice care formează noul guvern. Amendamentul depus de PSD la proiectul de modificare a legii audiovizualului, pentru transpunerea Directivei serviciilor mass-media audiovizuale, proiect aflat în dezbatere în Parlament, deschid drumul pentru ca partidele politice din coaliția majoritară să poată reinstaura la conducerea instituției un președinte, chiar dacă a fost anterior demis de Parlament”, spune Ganea.
Ea completează: „Demiterea președintelui CNA prin respingerea raportului anual este un mecanism de control politic pe care organizațiile neguvernamentale l-au criticat la adoptarea lui în 2015. Posibilitatea introdusă de amendamentul PSD, ca președintele demis să poată fi numit din nou, nu face decât să îi vulnerabilizeze și mai mult pe membrii CNA în relația cu partidele politice. În loc ca modificările care se aduc legii audiovizualului în Parlament în acest moment, să asigure autonomia și independența acestei instituții, în loc să se găsească formule juridice care să oblige partidele politice să numească în CNA persoane selectate pe criterii de competență și integritate, se menține mecanismul de control politic asupra acestei instituții”.
foto: Agerpres.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro