Mai exact, Florin Cîțu a invocat că președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, nu a respectat pașii legali când a decis să meargă mai departe cu moțiunea de cenzură, deși Birourile Permanente Reunite nu au luat act de moțiune, după ce ședințele au fost suspendate de patru ori din lipsă de cvorum.
Vreau să vedem dacă a încălcat statutul prin această convocare și după aceea vor fi sancțiuni. Nu am discutat nici înainte nici după, Guvernul va sesiza CCR pentru conflict juridic. A doua oară au revenit cu semnăturile. Vom sesiza CCR, care trebuie să se pronunțe asupra respectării Constituției.
Florin Cîțu
Ședinţa de marți dimineață, 7 septembrie, în care Birourile Permanente Reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor ar fi trebuit să ia act de moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS – AUR pe 3 septembrie şi să decidă calendarul dezbaterii acesteia, a fost suspendată pentru a patra oară din lipsă de cvorum. Drept urmare, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat că va comunica Guvernului moțiunea de cenzură.
Miercuri, Ludovic Orban și Anca Dragu, președintele Senatului, au convocat plenul reunit al Parlamentului pentru joi, la ora 16, când va fi citită moțiunea de cenzură.
Criza guvernamentală a fost generată pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul justiţiei, Stelian Ion, susținând că acesta a refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny.
Vicepremierul Dan Barna și Dacian Cioloș, copreședinte USR-PLUS, au anunțat în seara de 3 septembrie depunerea la Parlament a moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, denumită „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”. Moțiunea a fost semnată și de parlamentarii AUR.
Birourile Permanente Reunite au fost convocate în aceeași noapte, în regim online, pentru a lua act și a stabili calendarul moţiunii, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum și a fost amânată pentru a doua zi.
Nici pe 4 septembrie nu s-a întrunit cvorumul, astfel că ședința Birourilor Permanente a fost amânată a doua oară, pentru ziua de 6 septembrie. Liderul de grup al deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu, a anunțat că de la ședința online au lipsit liderii PNL și PSD.
Însă soarta moțiunii de cenzură a fost amânată și a treia oară. Ședința conducerii Parlamentului din 6 septembrie a fost suspendată tot din lipsă de cvorum, după ce parlamentarii PSD și mai apoi cei ai PNL au părăsit întrunirea. Totodată, echipa lui Florin Cîțu a solicitat amânarea cu două săptămâni, susținând că anumite semnături din moțiune „nu corespund” și că „nu sunt prezentate în original”. Joi, după a patra ședință amânată din lipsă de cvorum, Ludovic Orban a decis totuși să meargă mai departe cu moțiunea de cenzură.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!