„Amnistia fiscală vine. Curând. Cei care ne urmăresc să nu creadă că pot să nu plătească la stat. Nu, e pentru trecut. Pentru companiile publice şi cele private. Această propunere va fi foarte bine primită de mediul de afaceri. (..) În aprilie vreau să putem să o avem în Guvern. Luna viitoare. (…) La o companie de stat asta este singura, unica şansă să poţi să o readuci în economic ca un actor activ”, anunţa ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, săptămâna aceasta, într-o emisiune TV.
El preciza că sunt mai multe variante de eşalonare şi aceasta trebuie făcută într-o perioadă care să permită firmei să facă businessul pentru care a fost înfiinţată să-şi poată plăti obligaţiile faţă de terţi şi, într-un final, să dea şi statului o părticică din datoria pe care are să o dea, din principalul care rămâne.
PNL acuză PSD că a pus în dezbatere publică ordonanţa amnistiei fiscale, prin care statul român va pierde sume enorme
Senatorul liberal Ioan Cristina atrage atenţia că „PSD a pus în dezbatere publică ordonanţa amnistiei fiscale, prin care statul român va pierde sume enorme”.
„Milioane de români buni platnici, care nu au datorii la stat, vor asista la o nedreptate strigătoare la cer. Această ordonanţă este cu dedicaţie pentru clientela PSD. Prin intermediul acesteia, cei care plătesc la timp sunt trataţi ca fraierii iar cei cu datorii sunt trataţi ca şmecherii, afirmă parlamentarul liberal, într-un comunicat oficial.
Ioan Cristina susţine că „primii beneficiari ai ordonanţei sunt aproximativ 11000 de rău platnici, care au datorii de zeci de miliarde de lei, cei mai mulţi din clientela PSD”.
Ce spunea Darius Vâlcov, despre amnistia fiscală: „Astfel de lucruri se fac, nu se discută!”
Consilierul de stat al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, declara, în vara anului trecut, că măsura amnistiei fiscale este prevăzută în programul de guvernare şi include ştergerea datoriilor unor companii, precizând însă că „astfel de lucruri se fac, nu se discută”.
„Amnistia fiscală este prevăzută în programul de guvernare în sensul în care se vorbeşte, la capitolul «întreprinderi mici şi mijlocii», de restartarea ediului de afaceri. De fapt, acest lucru înseamnă. În viziunea programului de guvernare şi a ceea ce am discutat atunci cu preşedintele Dragnea, da (este vorba de ştergerea datoriilor -n.r.), dar aceste lucruri se fac şi nu se discută pentru că nu am vrea niciodată să încurajăm pe cineva să nu îşi plătească datoriile şi mai mult decât atât, când o faci, dacă o faci, trebuie să iei decizia să răsplăteşti sau să îi bonifici şi pe cei care şi-au plătit corect taxele şi impozitele”, spunea Darius Vâlcov, la Antena 3.