„Responsabilitatea este evidentă, pentru că un lucru este cert, România primeşte în acest moment cele mai mici compensaţii, dintre statele afectate şi în mod evident şi clar că nu putem fi mulţumiţi de asemenea situaţie. S-au încercat, din păcate, intervenţii tardive şi s-au implicat chiar europarlamentari care să promoveze această cauză a fermierilor români, dar din păcate discuţia şi negocierea tehnică sunt responsabilitatea Ministerului Agriculturii şi rezultatele sunt acestea care sunt”, a spus Ionuţ Stroe, potrivit news.ro.
Oficialul partidului condus de premierul Nicolae Ciucă a atras atenția că șeful Executivului evaluează permanent activitatea fiecărui ministru, inclusiv a celui de la Agricultură.
„Orice om din Cabinetul premierului Ciucă este, din informaţiile pe care el am, evaluat permanent. Există un dialog pe care îl poartă cu fiecare dintre ei”, a mai spus oficialul PNL, el precizând că luna mai „va fi borna la care toţi miniştrii vor fi evaluaţi şi se vor lua decizii, în directă relaţie cu rezultatele muncii fiecăruia”.
De unde a plecat scandalul banilor UE pentru fermieri
Comisia Europeană a anunţat pe 20 martie că vrea să recurgă la o rezervă de criză în valoare totală de 56,3 milioane euro pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, ca să compenseze pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale din Ucraina, dar şi pentru a limita impactul dezechilibrelor pieţei.
Astfel, instituția condusă de Ursula von der Leyen a propus alocarea a 29,5 milioane euro pentru Polonia, 16,75 de milioane euro pentru Bulgaria și restul de 10,05 milioane euro pentru România.
În replică, ministrul PSD al agriculturii, Petre Daea, a spus că a făcut tot ceea ce a trebuit pentru România. El a adăugat că suma de la CE se va dubla cu cea alocată de la bugetul statului, astfel încât „să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii şi nu comercianţilor de cereale”.