„În ciuda dezastrului din trezoreria statului, generat de o guvernare haotică, coaliţia PSD – ALDE, obişnuită să guverneze numai în favoarea infractorilor, a mai adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru a-i scăpa de probleme pe cei care nu respectă legea şi nu îşi plătesc taxele şi impozitele la timp. În loc să combată fenomenul infracţional din toate domeniile, să restabilească ordinea şi legea în ţară, să reducă evaziunea din economie şi să recupereze sumele datorate de la cei care îşi ascund averile în spatele unor firme cu pierderi, guvernarea PSD – ALDE îi „premiază” cu ştergerea datoriilor”, afirmă Ionel Dancă, într-un comunicat de presă.
Liberalul susține că Executivul ar trebui să acorde bonificații pentru cei care-și achită obligațiile fiscale, nu să-i recompenseze pe rău-platnici.
„O amnistie fiscală nu poate fi justificată decât atunci când statul este vinovat pentru neachitarea unor taxe şi impozite din cauza interpretării sau aplicării greşite a legii din partea organelor fiscale. Altfel, ştergerea discreţionară a unor datorii distorsionează concurenţa din piaţă între contribuabilii corecţi şi cei necinstiţi şi încurajează eludarea legii”, argumentează Dancă.
Nemulțumirea liberalilor este amplificată de faptul că, în paralel cu amnistia fiscală, coaliția guvernamentală impune noi taxe pentru a compensa ”risipa bugetară pe sinecuri politice și contracte clientelare”.
„Măsurile de eliminare a unor sporuri din administraţia publică, de creştere a accizelor şi introducere a unor taxe noi la unele produse alimentare, anunţate de Guvern, sunt măsuri de criză, care arată că guvernarea eşuată a majorităţii PSD – ALDE a ajuns la fundul sacului”, a concluzionat Dancă.
”Resetarea fiscală”
Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul care prevede facilităţi fiscale pentru încurajare a contribuabililor să își plătească obligațiile bugetare.
„S-a aprobat un act normativ foarte asteptat. Un mecanism de restructurare financiară, nu este amnistie fiscală”, a precizat ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici. El a menţionat despre creanţe că sunt de 30 miliarde pe hârtie, astfel că Guvernul ia măsuri ca parte din sume să intre in trezoreria statului.
Potrivit acestuia, se propun două zone care să fie vizat de acest act normativ, respectiv contribuabilii care au datorii peste un milion de lei şi, desigur, partea care se situează sub acest plafon.
„Ca şi grup ţintă, sunt peste 2.700 companii cu capital privat, peste 97% dintre aceste au capital mixt şi capital de stat, care au datorii de peste un milion de lei fiecare. Prin acest act normativ sunt peste 255.000 de locuri de muncă care pot fi şi vor fi salvate, sau cel puţin nu sunt puse în pericol, ceea ce înseamnă că acest efect pozitiv al aceste măsuri se răsfrânge în mod pozitiv asupra a peste un milion de familii în România” a mai spus Teodorovici.
Aceste măsuri se vor aplica fără discriminare persoanelor fizice companiilor private și de stat organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor publice și unităților administrativ teritoriale.