Biroul Politic Național al PNL a decis, luni, achiziționarea celor trei sedii din Modrogan nr. 1, sediul central, Modrogan nr. 3 și Modrogan nr. 22, sediul PNL București. Discuția a avut loc, luni, la Palatul Parlamentului, unde s-a reunit conducerea liberalilor.
Este prima decizie majoră a conducerii PNL privind o investiție în sediile din București.
Vila de la adresa Aleea Modrogan nr. 1 este un monument istoric, în stil neoromânesc, cunoscut drept vila Filipescu – Brâncoveanu, construită între 1909 și 1915, după planurile arhitectului Roger Bolomey. Curtea reprezenta, în perioada interbelică, cel mai mare parc privat din București.
În aceeași curte din Modrogran 1, dezvoltatorul imobiliar One Properties a început să construiască mai multe blocuri. Proiectul a fost atacat în instanță, inclusiv de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, lucrările fiind suspendate.
Potrivit datelor obținute de Libertatea, costul total pentru plata tuturor celor trei sedii ale PNL din centrul Capitalei, de lângă Piața Victoriei, este de aproximativ 10 milioane de euro (aproximativ 50 de milioane de lei).
„Vom plăti cu banii din subvenție și, dacă avem resurse, putem plăti mai repede de trei ani sediile”, le-a transmis Lucian Bode, secretarul general, colegilor din conducerea PNL.
PNL a rămas cu bani în conturi
Liberalii au încasat, în 2022, peste 83,7 milioane de lei de la bugetul de stat, bani publici. Din această sumă, au cheltuit 55,6 milioane de lei, ceea ce înseamnă că au rămas în conturi peste 28 de milioane de lei (5,6 milioane de euro).
Potrivit datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, PNL a făcut economii de peste 43 de milioane de lei și în 2021.
Astfel, cu banii rămași în vistierie din 2021 și 2022, PNL poate cumpăra sediile centrale.
Avans de 10%, plata în trei ani
Legea care permite partidelor să își cumpere sediile a fost modificată în 2013, de guvernarea USL, formată din PNL și PSD.
„Plata acestor sedii se poate face cu avans de 10% din valoarea de vânzare, iar restul în rate pe o perioadă de 3 ani, cu rata dobânzii EURIBOR şi o marjă procentuală negociată de părţi, aplicată la soldul creditului. Plata acestor sedii se poate face şi integral, în baza contractului de credit încheiat de către partidul politic cumpărător cu o instituţie de credit”, prevede legea din 2013.
PNL plătește către RAAPPS (Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat) o chirie de 8.851 de euro/lună pentru sediul din Aleea Modrogan nr. 1, suprafața fiind de 1.967 mp, potrivit informațiilor obținute de Libertatea de la conducerea partidului.
Pentru sediul din Modrogan nr. 22, liberalii dau lunar RAAPPS o chirie de 2.533 de euro pentru cei 776 mp ai sediului.
Curtea și grădina din ambele sedii costă partidul 0,05 euro/mp, suprafața fiind de peste 20.000 mp, iar chiria costă cu puțin peste 1.000 de euro lunar.
Dacă ar da un avans de 10%, aproximativ un milion de euro, PNL ar avea de plătit cel puțin 9 milioane de euro. Rata lunară ar fi de 250.000 de euro pe lună pentru următorii trei ani.
PSD a cumpărat sediul din Băneasa cu 3,5 milioane de euro
Social-democrații au achiziționat sediul PSD din Băneascu cu peste 17 milioane de lei. „Blocul de nefamiliști”, așa cum a apărut în oferta publică lansată de Romaero, a fost sediul preferat al fostului premier Adrian Năstase.
În clădirea din nordul Capitalei, ferită de ochii publicului, a fost sediul preferat și de strategii partidului, consultanți sau de echipele de comunicare online.
Marcel Ciolacu l-a catalogat drept un „simbol al partidului”, motivând astfel achiziția de anul trecut.
PSD a cumpărat și sediul central din Kiseleff nr. 10, situat într-o clădire istorică. Potrivit datelor obținute de Libertatea, sediul central din Kiseleff nr. 10 are 1.353 mp, cu demisol, parter și două etaje.
Valoarea de achiziție pentru sediul din centrul Capitalei a fost de aproximativ un milion de euro.
Libertatea a prezentat la începutul anului cum funcționează piața imobiliară pentru partide și care este diferența între costurile sediilor cumpărate sau închiriate de la privat și cele de la stat.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ssLazio • 11.10.2023, 18:58
Sa grabesc sa cumpere acum, cat timp au inca scor electoral cu 2 cifre.
Mirciulica • 11.10.2023, 08:50
Libertatea cenzurează total comentariile. Unul care viza tendința afaceristica a clasei politice ce frizează infractionalul prin auto-alocarea de sume enorme sub umbrela sprijinului financiar în scopuri electorale. Al doilea venea firesc, prin similitudinea incompatibilității în masuri luate de ei pentru ei, viza măgăria judecării la ccr a problemei pensiilor nesimtite de catre cei ce sunt astfel de beneficiari. S-a dovedit - "Comentariul a fost luat cu succes" este o minciuna mizerabila.