În ultimele două zile a circulat o știre despre cum Andrei Volosevici, noul primar PNL al Ploieștiului, i-a pus la treabă pe „asistații social” care ar fi refuzat să muncească în „noul program de curățenie generală început în oraș”, iar aceștia s-au revoltat și au protestat în fața primăriei. Știrea, care a apărut inițial în presa locală, a fost preluată ulterior de mare parte din presa națională.

Tot miercuri, PNL-istul Rareș Bogdan a atacat și el tema ”asistaților social” care ar refuza să muncească. L-a lăudat pe deputatul Florin Roman pentru un proiect de lege privind ajutorul social de acum doi ani, la care Florin Roman a depus un amendament, și a îndemnat electoratul să îl voteze. Rareș Bogdan a argumentat că legea respectivă ar fi scăpat sistemul de 30.000 de asistați social leneși. Informația e falsă.

Libertatea a stat de vorbă cu primarul Andrei Volosevici și cu deputatul Florin Roman despre afirmațiile lor și a verificat din cifre oficiale informațiile privind „asistații social” care refuză să muncească. 

Începem cu Ploieștiul. 

Nu a fost nicio revoltă a “asistaților”

”O adevărată răscoală la Ploiești”, a scris miercuri seara pe Facebook deputatul PNL Florin Roman.

Toți oamenii lui Klaus Iohannis din funcții publice bine remunerate. Președintele a ratat negocierea pentru propria persoană
Recomandări
Toți oamenii lui Klaus Iohannis din funcții publice bine remunerate. Președintele a ratat negocierea pentru propria persoană

”E greșită informația că a fost un miting de protest al asistaților social. Nu a fost așa”, explică edilul Andrei Volosevici pentru ziar. ”Presa a preluat un pic greșit toată discuția. Nu a fost un protest, ci pur și simplu o întâlnire”.

Primarul, care a mai avut un mandat între 2008 și 2012, povestește că vinerea trecută a dispus ca o parte dintre beneficiarii de ajutor social din Ploiești, care sunt obligați să presteze muncă în folosul comunității, să participe la programul de curățenie generală din oraș, alături de muncitori de la firma de salubritate, începând de pe 1 noiembrie.

Luni, primarul ar fi fost informat că ”asistații au venit mai puțini, după care au plecat mai repede, nerespectând programul”. Spune că l-a informat despre asta Dan Dinu, directorul Administraţiei Serviciilor Sociale Comunitare (ASSC) Ploieşti. Drept urmare, a cerut să se întâlnească și cu câțiva ”asistați”, să le explice că ”au și obligații, nu doar drepturi”.

Dan Dinu spune însă că beneficiarii de asistență socială prestau deja orele de muncă obligatorii în alte părți ale orașului, mai aproape de zonele unde locuiesc, și au fost nemulțumiți că ”trebuie să se deplaseze dintr-un colț al orașului în altul”. Ei ar fi cerut o întâlnire cu primarul.

Cei 50 de consilieri din cele 8 partide care fac parte din noul Consiliu General al Municipiului București | VIDEO
Recomandări
Cei 50 de consilieri din cele 8 partide care fac parte din noul Consiliu General al Municipiului București | VIDEO

Refuză “asistații” să muncească?

PNL își face campanie electorală cu fake news-uri despre “asistații social”
Primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, s-a întâlnit marți, 3 noiembrie, cu câteva persoane care beneficiază de venitul minim garantat și care au fost obligate să participe la o amplă operațiune de curățire a orașului | Foto: Facebook

Termenul de ”asistați social”, folosit de obicei în mod peiorativ, se referă la oamenii care beneficiază de un ajutor social numit venit minim garantat (VMG), în valoare de 142 de lei pe lună pentru o persoană, în baza Legii nr. 416 din 2001. 

În schimbul acestei sume, oamenii trebuie să presteze ore de muncă în folosul comunității. În România, erau 169.605 beneficiari de VMG în septembrie, dintre care 236 în Ploiești. Politicienii și presa au vorbit adeseori, în mod fals, despre ”milioanele de asistați”.

Îl întrebăm pe primar câtor beneficiari de VMG li s-a tăiat ajutorul social în ultimele luni pentru că nu au prestat orele de muncă în folosul comunității prevăzute de lege?

Primarul spune că nu a solicitat încă asemenea informații, că e la conducere doar de o săptămână. ”Pe mine mă interesează ce se întâmplă de când am venit și cum rezolv problema de curățenie în oraș. Nu am cerut o informare”, explică Andrei Volosevici.

Vladimir Putin a condus antrenamentul forțelor nucleare ruse, în timpul căruia a fost testată „o lovitură nucleară masivă” | VIDEO
Recomandări
Vladimir Putin a condus antrenamentul forțelor nucleare ruse, în timpul căruia a fost testată „o lovitură nucleară masivă” | VIDEO

Libertatea: Deci singura informație pe care ați avut-o la dispoziție a fost ca luni asistații nu au rămas la muncă suficient?
Andrei Volosevici: Păi da.

– Vă faceți afirmațiile pe baza unei singure zile? Nu aveți date din trecut?
– Este a doua oară când vă spun că nu am cerut un referat în sensul ăsta. Pe mine m-a interesat din momentul de când a început programul, din 1 noiembrie.

Ce spun datele

În Ploiești, 236 de persoane au beneficiat de un venit minim garantat în septembrie 2020, conform Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Prahova. La nivelul lunii noiembrie, 138 dintre beneficiarii de VMG erau apți de muncă, spune Dan Dinu, directorul ASSC. 

  • În august s-a sistat ajutorul în cazul a 18 beneficiari de VMG pentru că nu și-au făcut orele de muncă în folosul comunității în luna anterioară
  • În septembrie, s-a tăiat ajutorul social pentru 1 beneficiar
  • În octombrie, s-a tăiat ajutorul în cazul a 6 beneficiari
  • În noiembrie, s-a tăiat ajutorul în cazul a 14 beneficiari

Politică socială pe bază de “bârfotecă”

Primarul Andrei Volosevici a mai declarat presei că unul dintre ”asistații social” care au venit marți la întâlnirea de la primărie ”era un bărbat cu geacă Nike mai scumpă decât orice şi cu un telefon pe care probabil nu îl avem mulţi dintre noi. (…) Din informaţia mea, vinde flori pe undeva pe la cimitirul Bolovani”.

Întrebat de unde are informația că bărbatul cu geaca Nike lucrează la un cimitir, edilul PNL spune că așa a înțeles de la cineva.

– Pe mine mă interesează să fac curățenie, nu să mă interesez de un bărbat care mă filmează.

-Păi v-ați interesat de el și ați făcut declarații despre el. De unde aveți aceste informații?
– Le am la nivelul de bârfă cu ce se întâmplă cu activitatea lor.

– Ați verificat informația dacă e adevărată?
Absolut deloc. Pe mine mă interesează să lucreze, nu să alerg după cine mă filmează pe stradă, mulțumit sau nemulțumit că pun lumea la muncă.

Primarul PNL spune că discuția despre ajutoarele sociale va trebui dusă mai departe, pentru că plătitorii de taxe au o problemă când la cantina socială ”se vine cu Mercedesul și BMW-ul ca să-ți iei mâncarea”.

Și informația cu BMW-ul o are tot ”la nivel de bârfotecă”. ”Dar o voi verifica”, adaugă edilul.

Liberalii umflă cifrele pentru a susține “teoria leneșilor”

PNL își face campanie electorală cu fake news-uri despre “asistații social”
Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan | Foto: Facebook

Știrea privind așa-zisul protest de la Ploiești îl stimulează și pe prim-vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan, care cere aplicarea cu strictețe a legii.

”De fiecare dată când un asistat social primește bani, deși este sănătos, în plină putere, dar refuză un loc de muncă, banii pentru asistența unui copil sau a unui pensionar se împuținează! Ei bine, gata!”, scrie europarlamentarul liberal, miercuri, într-o postare pe Facebook.

Rareș Bogdan îl laudă totodată pe liderul deputaților PNL, Florin Roman, cel care a inițiat modificările legislative ce permit retragerea ajutoarelor sociale dacă un beneficiar refuză un singur loc de muncă. 

”Amendamentul lui, «Refuzi un loc de muncă, nu mai primești ajutor social», a devenit literă de lege! M-au întrebat mulți români dacă se aplică. Și asta deoarece trăim în România, unde structurile administrative sunt virusate de socialiști-comunistoizi pesediști care stimulează lenea, știm noi de ce (…) Ei bine, aplicarea amendamentului Roman a însemnat reducerea cu 30.000 a dosarelor forțate de ajutor social într-un singur an”.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL:

30.000 de dosare mai puțin a numărat și Florin Roman. ”A fost răspunsul la o interpelare pe care am adresat-o ministrului muncii. Am întrebat care este numărul dosarelor de VMG urmare a intrării în vigoare a legii și răspunsul a fost că a scăzut cu circa 30.000”, ne-a declarat liderul deputaților PNL, care susține că toți ar fi refuzat oferte din partea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Atât Rareș Bogdan, cât și Florin Roman repun în circulație un fake news din februarie, care a fost demontat în Libertatea cu cifre. 

Spre exemplu, în perioada decembrie 2018 – august 2019:

  • au fost doar 1.642 de persoane care au refuzat un loc de muncă oferit sau participarea la un curs de calificare.
  • numărul de beneficiari de ajutor social a scăzut cu 19.491.

În 2017, în perioada ianuarie – octombrie

  • au fost 2.503 persoane care au refuzat un loc de muncă oferit sau un curs de calificare. 
  • în același interval de timp, numărul de beneficiari de ajutor social a scăzut cu 32.379.

Mitul “asistatului social” îi întărâtă pe oameni unii împotriva celorlalți

În 2017, un reporter Digi24 l-a prins de tricou pe unul dintre oamenii care stăteau la coadă în fața unui complex de servicii sociale, pentru a arăta că pe eticheta lui scria Dolce Gabbana. 

”Oamenii se agață de ce știu. Dacă auzi chestia asta de 1.000 de ori, vezi același reportaj, citești același text, vei repeta scenariul”, spune Mihai Vasile, fondatorul unui ONG cu proiecte educaționale numit Politeia, despre observația primarului cu privire la geaca Nike a beneficiarului.

Vasile, care a fost consilier pentru deputatul independent Adrian Dohotaru, a scris de-a lungul ultimilor ani nenumărate postări și articole despre cum presa și politicienii au creat și perpetuat mitul ”asistatului social” ca țap ispășitor pentru diverse probleme.

”Oricum, nu România a inventat scenariul. Se întâmplă din anii ‘40 în Vest. Și în Anglia e aceeași poveste, și în America e imaginea asta a beneficiarului de ajutor social care e leneș și profită de sistem și, de fapt, este mai bine îmbrăcat și are o viață mai bună decât oamenii muncitori”, adaugă Mihai Vasile.

Oamenii săraci pot să aibă haine de branduri pentru că le primesc ca donații de la oameni bogați. ”Iar dacă chiar e cineva care profită de sistem, tu ca primar poți să faci o anchetă socială, să vezi dacă e ceva în neregulă. Dar nu construi o imagine de asta ca și cum toți beneficiarii sunt așa pentru că l-ai văzut tu pe respectivul”, explică Vasile.

Rostul mitului ”asistatului social leneș” este de ”a-i pune pe oameni unii împotriva celorlalți, să le arate că, uite, domnule, inamicul, uite de ce ți-e ție greu, uite de ce merg rău lucrurile în țara asta, statul trebuie să îi susțină pe leneșii ăștia, în loc să te ajute pe tine”. Primarii își pot consolida astfel imaginea de buni gospodari, care îi pun pe oameni la treabă, spune Mihai Vasile.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Nord-coreenii au intrat deja în pâine în Kursk. Peste 3.000 de soldați ai Phenianului au băgat spaima în localnici
Știrileprotv.ro
Nord-coreenii au intrat deja în pâine în Kursk. Peste 3.000 de soldați ai Phenianului au băgat spaima în localnici
Marcel Ciolacu RUPE TĂCEREA despre relația cu SORINA DOCUZ, fosta soție a lui Robert Negoiță: "Ce înseamnă parteneră sau protejată? Există vreo poză în postură intimă...?"
Viva.ro
Marcel Ciolacu RUPE TĂCEREA despre relația cu SORINA DOCUZ, fosta soție a lui Robert Negoiță: "Ce înseamnă parteneră sau protejată? Există vreo poză în postură intimă...?"
Piele de găină! Momentul în care Celine Dion îi sărută mâna lui Adele. Adevărată lecție de modestie oferită de reginele muzicii
Libertateapentrufemei.ro
Piele de găină! Momentul în care Celine Dion îi sărută mâna lui Adele. Adevărată lecție de modestie oferită de reginele muzicii
Ce trebuie să pui în borcanele sau plicurile cu condimente pentru a le feri de umiditate. Așa își vor păstra aroma mai mult timp
FANATIK.RO
Ce trebuie să pui în borcanele sau plicurile cu condimente pentru a le feri de umiditate. Așa își vor păstra aroma mai mult timp
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Bellucci. A cucerit-o cu un tablou de Grigorescu”
GSP.RO
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Bellucci. A cucerit-o cu un tablou de Grigorescu”
Cum se face pâinea fără făină. Rețeta care a devenit virală pe internet
FANATIK.RO
Cum se face pâinea fără făină. Rețeta care a devenit virală pe internet
Imagini din vila de 3 milioane de euro a Vlăduței Lupău. Artista NU s-a uitat la bani când și-a amenajat casa din Cluj. Wow, ce mobilă, ce decorațiuni!!
Unica.ro
Imagini din vila de 3 milioane de euro a Vlăduței Lupău. Artista NU s-a uitat la bani când și-a amenajat casa din Cluj. Wow, ce mobilă, ce decorațiuni!!
Câți bani încasează pe lună Mircea Bravo din YouTube și Facebook
Financiarul.ro
Câți bani încasează pe lună Mircea Bravo din YouTube și Facebook
90.000 de români "speciali" vor avea pensii majorate şi vor primi măriri mai dese
Observatornews.ro
90.000 de români "speciali" vor avea pensii majorate şi vor primi măriri mai dese
Horoscop 30 octombrie 2024. Fecioarele trec ușor peste anumite neplăceri, cele provocate de cuvintele nepotrivite pe care le aleg cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 30 octombrie 2024. Fecioarele trec ușor peste anumite neplăceri, cele provocate de cuvintele nepotrivite pe care le aleg cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI