UPDATE ora 16.30 Modificările la Statutul Partidului Național Liberal au fost adoptate sâmbătă de Consiliul Național de Coordonare, cu o largă majoritate, înregistrându-se 14 voturi împotrivă și 15 abțineri.
Secretarul general interimar al PNL, Cristian Bușoi, a prezentat în CNC modificările la statutul formațiunii.
El a precizat că PNL va avea patru paliere de conducere: Convenția Națională, redenumită Congres — forul suprem, Consiliul Național — organismul de dezbatere politică și de decizii, care se reunește ori de câte ori este nevoie, Biroul Politic Național — for în care se iau toate deciziile majore și din care fac parte aleșii la congres, liderii județeni, foștii președinți ai PNL, liderii grupurilor parlamentare și ai organizațiilor speciale și Biroul Executiv — pentru problemele curente.
Potrivit lui Bușoi, Biroul Executiv va fi format din președinte, un secretar general, patru prim-vicepreședinți pe domenii, aleși uninominal de CNC, opt vicepreședinți pe domenii, care vor coordona comisiile de specialitate, aleși direct în CNC și care sunt incompatibili cu orice altă funcție în partid, opt președinți regionali, aleși de delegați doar din regiunea respectivă, 16 membri aleși de CNC care pot fi președinți de filiale, aleși pe listă.
UPDATE ora 14.40 Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat sâmbătă, în cadrul Consiliului Naţional de Coordonare, că drumul liberalilor către guvernare trece prin victoria lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale din 2019, motiv pentru care îşi invită colegii să îşi asume acest obiectiv.
El a pledat pentru unitate în partid. ”Drumul nostru către guvernare trece prin victoria lui Klaus Iohannis în 2019. Vă invit să ne asumăm un obiectiv: un guvern politic al PNL în cel de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis”, a subliniat prim-vicepreşedintele PNL.
Și Ludovic Orban a declarat sâmbătă, în cadrul Consiliului Naţional de Coordonare, că el este în campanie în partid încă de când s-a înscris în formaţiune, și a adăugat că este plin „de schije şi de cicatrici” în urma bătăliilor pe care le-a purtat pentru PNL.
”Nu vreau să mă uit spre trecut. Vreau să mă uit doar spre viitor. Suntem datori să ţinem minte care sunt motivele pentru care PNL a ajuns la 45% după prezidenţiale şi a reuşit în parlamentare să obţină doar 20%. Începând de astăzi, conducerea centrală va tăcea, nu va mai lua decizii. Cei care trebuie să vorbească, să decidă soarta PNL sunteţi voi, membri PNL. Voi aţi purtat toate bătăliile la firul ierbii, ştiti ce spun oamenii despre lideri, despre deciziile şi acţiunile PNL. Trebuie să luaţi decizia în PNL. E misiunea voastră să recredibilizaţi PNL”, a afirmat Ludovic Orban.
UPDATE ora 14.05 Preşedintele unic al noului PNL, rezultat din fuziunea PNL cu PDL, va fi ales într-un congres convocat în 17 iunie, la care vor participa 5.000 de delegaţi. Consiliul Naţional de Coordonare al PNL a aprobat convocarea congresului partidului în 17 iunie, la Bucureşti.
De asemenea, liderii partidului au decis, sâmbătă, ca forul suprem de decizie al partidului să nu se mai numească Convenţie Naţională, ci Congres. Până în acest moment, Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu şi-au anunţat intenţia de a candida la şefia PNL.
UPDATE ora 14.00 Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat, sâmbătă, că membrii Biroului Politic Naţional au respins în unanimitate propunerea de modificare a Statutului astfel încât sprijinul politic să fie retras doar în cazul unei condamnări definitive.
Întrebată de ce s-a respins această propunere, în condiţiile în care, la începutul şedinţei BPN, mai mulţi lideri PNL păreau decişi să meargă mai departe cu modificarea Statutului, astfel încât condamnarea definitivă să fie cea care decide retragerea sprijinului politic, liderul PNL a spus: ”S-a luat această decizie tocmai pentru că PNL şi-a asumat să respecte criteriile de integritate”.
În ceea ce priveşte incompatibilităţile cu privire la deţinerea de funcţii, Raluca Turcan a afirmat că modificările la statut vor fi prezentate în CNC.
Surse liberale au precizat pentru Libertatea că în cadrul Consiliul Naţional de Coordonare, care se va reuni sâmbătă după-amiază, se vor aproba modificările la statutul partidului care cuprind și modificarea componenţei structurii de conducere.
Astfel, noul Statut prevede că cei cu funcţii de conducere vor fi suspendați din funcţie, în cazul dispunerii măsurilor de arestare preventivă sau de arest la domiciliu, precum şi în cazul condamnării definitive în justiție. Aceeași sancţiune se aplică şi membrilor care se află în situaţia descrisă la momentul adoptării prezentelor prevederi.
O altă prevedere vizează retragerea calităţii de membru al PNL dacă un liberal nu şi-a plătit cotizaţia timp de mai mult de şase luni, dar și retragerea sprijinului politic pentru reprezentanţii formaţiunii care deţin funcţii numite în administraţia publică locală şi centrală împotriva cărora s-a pronunţat o hotărâre definitivă de condamnare, ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni de corupție.
Liberalii vor să modifice și componența Biroului Politic Naţional al PNL, care va fi format din membrii Biroului Politic Executiv, adică preşedintele partidului, patru prim-vicepreşedinţi responsabili pentru strategii politice, comunicare, mediul de afaceri, societatea civilă, relaţii internaţionale şi secretarul general, 16 vicepreşedinţi, din care opt vicepreşedinţi pe domenii, coordonatori ai comisiilor de specialitate, şi opt vicepreşedinţi pe regiunile de dezvoltare și 16 membri, preşedinţii organizaţiilor de nivel judeţean şi trezorierul.
La şedinţele Biroului Politic Național mai participă cu drept de vot liderii grupurilor parlamentare din Legislativul de la Bucureşti şi din Parlamentul European, preşedinţii la nivel naţional ai organizaţiilor interne, preşedintele Ligii Aleşilor Locali, premierul, dacă vine din partea PNL dar şi foştii preşedinţi ai partidului.
Modificările la Statutul PNL urmează să fie validate de Consiliul Naţional de Coordonare, care se va reuni sâmbătă după-amiază.
De asemenea, CNC ar urma să declanșeze procedurile pentru organizarea alegerilor interne în PNL.
Liderul interimar al PNL, Raluca Turcan a declarat recent că liberalii preconizează încheierea alegerilor interne din partid până la data de 17 iunie și a alegerilor la nivelul județelor până la 2 mai 2017.
Întrebată când ar putea avea loc Convenția Națională a PNL, în cadrul căreia se alege conducerea partidului, Raluca Turcan a precizat, la 25 ianuarie 2017: „Din punctul meu de vedere, dacă ar fi să facem lucrurile temeinic, undeva în lunile mai-iunie „.
La conducerea PNL și-au anunțat intenția de a candida, până acum, Ludovoc Orban și Catălin Predoiu.