„În conformitate cu prevederile art. 206 din Regulamentul Camerei Deputaților, Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal solicită ca în cadrul ”Orei prim-ministrului”, în prima ședință de plen a Camerei Deputaților din sesiunea parlamentară septembrie-decembrie a.c., să o invitați pe doamna Viorica Vasilica Dăncilă, Prim-ministrul Guvernului României.
Propunem pentru dezbaterea respectivă tema cu următorul titlu: Acțiunile de reprimare a protestului pașnic antiguvernamental desfășurat în București, Piața Victoriei, în data de 10 august a.c.„, se arată în scrisoarea depusă la Camera Deputaților.
Liderul deputaților PNL a anunțat că dorește ca audierea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, să se desfășoare în plenul Parlamentului exact la începutul sesiunii parlamentare, care începe pe 3 septembrie.
„Această sesiune parlamentară este obligatoriu să înceapă cu audierea primului ministru Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului, cu privire la reprimarea protestelor paşnice şi intervenţia violentă a Jandarmeriei împotriva protestatarilor paşnici. PNL a solicitat astăzi audierea primului ministru al României, Viorica Dăncilă, în plenul Parlamentului, la ora Guvernului, exact la începutul sesiunii parlamentare”, a anunţat, miercuri, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.
Ea a subliniat că premierul trebuie să dea socoteală cu privire la ceea ce s-a întâmplat pe 10 august și să spună de ce nu a remaniat-o încă pe ministrul de Interne, Carmen Dan, ca urmare a celei mai dezastruoase intervenţii a Jandarmeriei împotriva protestatarilor de la mineriade încoace şi, de asemenea, ca urmare a contradicţiilor flagrante între afirmaţiile ministrului de Interne şi analizele şi declaraţiile celor din Jandarmerie şi din partea prefectului Capitalei. Primul ministrul este obligat să spună în faţa Parlamentului adevărul şi îl provocăm să spună adevărul, pentru că oferirea de informaţii false Parlamentului atrage răspundere penală în baza legii răspunderii ministeriale. Primul ministru Viorica Dăncilă este obligată şi o provocăm să nu mai citească minciuni din tot felul de hârtiuţe puse în faţă de către cei de care se înconjoară şi în caz contrar să înţeleagă că îşi atrage răspunderea penală în baza răspunderii ministeriale”, a arătat Turcan.
Liviu Dragnea a declarat, recent, că a urmărit protestele din Piața Victoriei, din 10 august, de la Neptun.
Liderul PSD spunea atunci că evenimentele au fost „o tentativă de lovitură de stat, pentru a duce planul lui Klaus Iohannis”.
PNL și USR au cerut, săptămâna trecută, convocată o sesiune extraordinară a Camerei pentru a înființa o comisie de anchetă privind protestele din 10 august, dar și pentru depune o moțiune simplă împotriva lui Carmen Dan, după ce aceasta a prezentat raportul privind protestele din 10 august. Solicitarea Opoziției a fost respinsă.
Printre liderii PSD care au cerut public acest lucru se numără ministrul Apărării, Mihai Fifor, și europarlamentarul Dan Nica.
În paralel, deputata PNL Adriana Săftoiu a cerut audierea lui Cătălin Paraschiv, comandantul Brigăzii Speciale de Intervenții ‘Vlad Țepeș’, în comisia pentru drepturile omului.
De altfel, președintele USR, Dan Barna, a cerut și demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, după ce aceasta a prezentat raportul ministerului pe protestele din 10 august.