”Comunitățile locale trebuie să beneficieze direct de pe urma exploatării resurselor naturale deoarece, în multe cazuri, ele suportă consecințele schimbărilor la care este supus mediul în urma acestor exploatări. Alături de colegii mei din PNL am depus un proiect de lege prin care o parte din banii încasați de statul român, în baza acestor redevențe, urmează să fie redistribuiți către bugetele localităților și județelor unde au loc aceste exploatări ale resurselor naturale”, a declarat deputatul Florin Roman.

Propunerea legislativă prevede virarea din redevența încasată la bugetul de stat către bugetele locale, pe al căror teritoriu se desfășoară activitatea de exploatare, a unei cote de 80% din redevența minieră încasată, distribuită după cum urmează: 55 % la bugetul local al județului și 25% la bugetele locale ale comunelor.

Citește și: EXCLUSIV / Minerii trebuie să râcâie cărbunele din subteran cu mâinile goale, pentru că România nu mai produce explozibil

Titularii licențelor de exploatare datorează bugetului de stat, din ziua începerii realizării producției, o redevență minieră în cotele prevăzute de art. 45 din Legea nr. 85/2003, redevență ce este achitată trimestrial.

”Susținem acest proiect deoarece efectele negative ale activităților de exploatare sunt resimțite direct de către comunitățile locale. știm cu toții că sunt afectate terenurile agricole din apropierea exploatărilor, sunt afectate drumurile, din cauza transporturilor de mare tonaj, poate fi afectată pânza freatică, iar despre poluarea fonică și cea a aerului, nici nu mai e cazul să le amintim. Toate acestea sunt resimțite de către cetățeni și afectează comunitățile locale, iar măsurile de readucere la starea inițială necesită costuri importante, iar efectele nu sunt întotdeauna cele așteptate”, spun inițiatorii.

Parlamentarii precizează că asigurarea unei cote din această redevență constituie o sursă de venit importantă pentru bugetele locale în vederea finanțării lucrărilor de reabilitare de drumuri comunale și județene, chiar și pentru asigurarea cotelor de cofinanțare pentru proiecte cu finanțare nerambursabilă, ce vizează acțiuni de refacere a cadrului natural și de protecție a mediului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News