„Calendarul pe legile educaţiei este agreat în coaliţie şi rămâne acelaşi. Nu înţelegem declaraţiile domnului Vasile Dîncu, mai ales că nu sunt în concordanţă cu cele asumate de PSD în această situaţie. Ce este clar e că legile educaţiei îşi vor urma parcursul aşa cum am stabilit. Vor intra pe circuitul de avizare interministerială în Guvern, spre adoptare, după ce experţii partidelor din coaliţie le-au consultat, iar ulterior vor merge în Parlament pentru a fi dezbătute şi votate”, a afirmat Stroe pentru Libertatea.

„E posibil ca domnul Dîncu să nu fi fost informat. Nu ştim. Cert este că există un consens în coaliţie şi un calendar asumat ferm pe tema legilor educaţiei”, a adăugat oficialul partidului condus de Nicolae Ciucă.

Afirmațiile au venit după ce preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, i-a cerut președintelui partidului, Marcel Ciolacu, prelungirea termenelor pentru prezentarea în coaliție și în Guvern a legilor educației. Dîncu a argumentat că legile asumate de ministrul Ligia Deca trebuie revizuite.

„Nu suntem dispuși să mergem pe repede înainte cu legile educației, în forma pe care o vrea doamna Ligia Deca. Nu putem să trecem prin Guvern și Parlament atât de repede noile legi, în condițiile în care noi avem neclarități care necesită timp, plus că vorbim despre o netransparență a acestor legi”, au spus surse din PSD pentru Libertatea.

Specialiştii în educaţie din partea partidelor de coaliție, PSD, PNL şi UDMR, s-au întâlnit ulterior pentru a discuta propuneri de îmbunătățire la legile educației, dar nu s-a ajuns la niciun consens, au declarat surse participante la discuții pentru Libertatea.

30 de zile amânare la calendarul inițial

Actualul ministru al educației asumat de PNL, Ligia Deca, a spus la finalul lunii decembrie 2022 că legile educaţiei vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică și că vor ajunge în Parlament la începutul sesiunii parlamentare din februarie.

Dezbaterea celor două proiecte ale legilor educației, Legea învăţământului preuniversitar şi Legea învăţământului superior, a fost principalul punct pe ordinea de zi a primei şedințe de coaliție de la Palatul Victoria din 10 ianuarie 2023. Atunci, liderii coaliției, Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR), au convenit asupra unui calendar. Mai precis, ca legile educației să fie adoptate de Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie.

Potrivit informațiilor Libertatea, însă, PSD a cerut amânarea cu 30 de zile a calendarului convenit în coaliție.

Pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor, președintele Klaus Iohannis a cerut finalizarea rapidă a legilor educației.

 
 

Urmărește-ne pe Google News