”Doamnă ministru Carmen Dan, nu mai implicaţi Jandarmeria în interese de grup sau în interese personale. Vă solicit să redaţi Jandarmeriei libertatea de a acţiona conform propriilor protocoale stabilite de profesioniştii din această instituţie şi vă cer să nu mai folosiţi această armă în interesele private ale unor politicieni sau a unui grup de interese. Dacă veţi ajunge la concluzia că nu vă puteţi ridica la înălţimea funcţiei şi nu puteţi asigura independenţa acestei instituţii, vă solicit demisia de onoare”, a declarat deputatul liberal într-un comunicat oficial.

El a subliniat că un moment extrem de grav a avut loc la mitingul de duminică, din Capitală, când, pentru prima dată în ultimii ani, jandarmii au acţionat prin acţiuni ”de intimidare aflate la limita legii”. ”Refuz să cred că, sub conducerea dumneavoastră, Jandarmeria şi-a schimbat modul de acţiune democratic şi civilizat atunci când se întâlneşte cu un protest paşnic, aşa cum au mai fost cu zecile doar în acest an”, susţine Pavel Popescu.

Deputatul liberal îi cere ministrului Carmen Dan să nu afecteze imaginea unei instituţii esenţiale în menţinerea ordinii şi liniştii publice şi extrem de importantă în arhitectura de securitate a statului român. ”Vă amintesc că această instituţie nu există pentru a apăra interesele unei persoane sau a unui grup de persoane, ci pentru a sluji cetăţenii”, a conchis deputatul liberal, conform comunicatului citat.

Parlamentarul PNL mai afirmă că Jandarmeria a intervenit în urmă cu o săptămână pentru ”a-l proteja” de jurnalişti pe liderul PSD Liviu Dragnea şi că, duminică seara, dispozitivul acesteia a fost „agresiv” faţă de manifestanţii din Bucureşti.

”Până acum, zeci de politicieni s-au prezentat în faţa procurorilor, însă niciunul dintre ei nu a avut parte de protecţie din partea Jandarmeriei, cu toate că printre aceştia s-au numărat foşti preşedinţi şi foşti premieri. În cazul domnului Dragnea, Jandarmeria şi-a încălcat propriile protocoale care stabilesc clar momentul în care se intervine la o acţiune în teren, iar acest lucru poate transmite un mesaj greşit ofiţerilor care slujesc sub această armă”, a susţinut deputatul liberal.

Un incident a avut loc, duminică, la protestul din Capitală. Oamenii s-au enervat pentru că un număr mare de jandarmi călare au fost prezenți în mulțime, fapt ce a dus la îmbrânceli între cele două tabere.

Noile proteste față de legile justiției au scos în stradă peste 20.000 de oameni în Piața Victoriei, care acum merg în marș spre Parlament, dar protestatarii au fost revoltați de prezența animalelor în mulțime, caii fiind foarte agitați din cauza zgomotului.

Jandarmii au decis să facă un cordon în jurul protestatarilor, încercând să-i impiedice să meargă și pe al doilea sens de mers pe Lascăr Catargiu. Încercarea a fost eșuată, însă, iar oamenii au ajuns însă și pe al doilea sens al bulevardului.

„Jandarmii călare participă la toate manifestațiile care au loc în spatiul public, nu este o noutate sau o premieră. În jur de 20-25 de cai si calareți, nu stiu daca toti sunt în dispozitiv azi. Colegii mei au fost în strada de fiecare dată când am avut manifestantii de amploare. Pot să va asigur că acești cai pe care noi în folosim în misiuni sunt bine antrenați. Sunt niște etape în pregătirea lor, este una specifică, adunări mari de persoane. Nu sunt un pericol pentr cetățeni, au rol de a ne asigura poziționarea mai bună, un dispozitiv adaptat nevoilor pe care le avem în stradă”, afirmă Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, pentru Digi 24.

Citește și: Atunci și Acum | Evoluția liberalei Raluca Turcan (FOTO & VIDEO)

 
 

Urmărește-ne pe Google News